Rodeo (evenement)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rodeo (sport))
Ga naar: navigatie, zoeken
Het vangen van een kalf tijdens een rodeofestijn
Op een mechanische stier rijden wordt ook wel gedaan op feesten, in sportclubs of als spel op televisie

Rodeo (Spaans: 'rondgaan') is een evenement waarbij vee betrokken is.

De hedendaagse rodeo is ooit als een wedstrijd begonnen tussen twee verschillende "cattle ranches" (veehouderijbedrijven) in de Amerikaanse staat Colorado. De winnaar van de verschillende onderdelen werd als beste ranch beschouwd. De eerste rodeo's gaan zelfs terug naar de 16de eeuw, waar de Spaanse ranchers met hun Mexicaanse cowboys (vaqueros) wedstrijden hielden. In delen van Spanje wordt vanuit die traditie ook nog steeds het stierenvechten georganiseerd, waarbij de stier uiteindelijk gedood wordt. Dit staat los van de hedendaagse rodeo.

De meeste rodeo-evenementen bestaan uit de onderdelen bareback, calf roping, barrell racing, saddle bronc, bull riding en steer wrestling. In vooral het westen van de Verenigde Staten en Canada zijn rodeo's populair en worden professionele wedstrijden georganiseerd met als "rijkste" rodeowedstrijd de Calgary Stampede.

Door tegenstanders van rodeo wordt het beschouwd als wreed spektakel voor de dieren die erbij betrokken zijn. De runderen en paarden die gebruikt worden, zouden regelmatig gebroken botten, vleeswonden en andere ernstige verwondingen oplopen door de sporen van de ruiters en stieren zouden pijn ondervinden door het gebruik van de flank strap, een touw dat strak om de lendenen of testikels van de stier zou worden gebonden. Er zijn echter strikte regels voor het gebruik van sporen (die rond en onscherp zijn) en de eigenaren van stieren en paarden zien hun dure dieren niet graag gewond raken. De flank strap wordt overigens relatief losjes om de lendenen van de stier of paard gebonden en zeker niet om de testikels omdat ze anders niet meer willen bewegen. In praktijk blijven veel stieren nog flink rond springen nadat de berijder eraf is gevallen. De stier neemt dan niet snel de berijder op de horens, zoals bij het Spaanse stierenvechten, maar blijft rond springen tot de flank strap losser zit. Deze riem om de lendenen van het bereden dier wordt door een begeleider in de opstapkooi aangetrokken bij het betreden van de arena. In sommige Amerikaanse steden is deze riem verboden.

Externe link[bewerken]