Naar inhoud springen

Roe v. Wade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door StrepuBot (overleg | bijdragen) op 30 mrt 2020 om 18:02. (WPCleaner v2.02 - Opgelost met WP:CW (Code 018: Categorieën beginnend met kleine letter - Code 063: HTML-element <small> in ref, sub of sup - Code 064: Link gelijk aan linktekst))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Roe vs. Wade
Datum 22 januari 1973
Partijen Jane Roe, et al.
Henry Wade, District Attorney of Dallas County
Instantie Hooggerechtshof van de Verenigde Staten
Rechters Burger, Douglas, Brennan, Stewart, White, Marshall, Blackmun, Powell, Rehnquist
Uitslag Voor: Blackmun, Burger, Douglas, Brennan, Stewart, Marshall, Powell
Aansluitend: Burger, Douglas, Stewart
Tegen: White, Rehnquist
Wetgeving XIVe amendement
Onderwerp   Recht op abortus
Vindplaats   410 U.S. 113

Roe vs. Wade is een mijlpaalarrest van het Amerikaanse Hooggerechtshof uit 1973, waarin dit hof een oordeel uitsprak over de toenmalige abortuswetgeving in de Verenigde Staten. Het hof oordeelde dat de meeste wetten die de praktijk van abortus verboden of hiervoor restricties oplegden ongrondwettelijk waren, omdat het hof oordeelde dat het 'recht op abortus' besloten lag in het grondwettelijke 'recht op privacy'. Met dit arrest werd de toenmalige wetgeving van de verschillende staten opgeheven. Het is een van de meest controversiële uitspraken geweest uit de geschiedenis van het Amerikaans Hooggerechtshof.

Betrokken personen

Jane Roe (een alias voor Norma McCorvey) was een alleenstaande vrouw uit Dallas. Henry Wade was de openbare aanklager van Dallas County. De zaak kwam naar voren in maart 1970 op aansporen van Sarah Weddington, een jonge advocate uit Austin, die van oordeel was dat de toen vigerende abortuswetgeving in Texas ongrondwettelijk was in de zin dat ze een aanslag betekende op de privacyrechten van de vrouw.

Jane Roe verandert haar zienswijze ten opzichte van abortus

In deze zaak is het opmerkelijk dat Jane Roe, wier echte naam Norma McCorvey[1] was, in de jaren 1990 een boegbeeld werd van de pro-life-beweging. De toen 43-jarige McCorvey was 'tot inkeer gekomen' na een documentaire over abortus. Ze had het licht gezien, naar eigen zeggen, en vriendschap gesloten met de evangelische dominee Philip Benham en haar verhouding met de 40-jarige Connie Gonzales verbroken. Sterker nog, ze deed actief mee in een betoging tegen abortus, euthanasie en het homohuwelijk.

Zie ook