Roelof Strengholt

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roelof Strengholt
Volledige naam Roelof Gerard Strengholt
Geboren 1906, Velsen
Overleden 2 februari 1943, Bloemendaal
Groep CPN

Roelof Strengholt (Velsen, 1906 - Bloemendaal, 2 februari 1943) was een Nederlands verzetsstrijder in de Tweede Wereldoorlog.

Roelof Strengholt was kantoorbediende te Velsen en woonde aan de Ostadestraat 43. Hier was ook het kantoor gevestigd van de geneeskundige dienst van de luchtbescherming waar hij de commandant van was. Hij raakte door zijn maatschappelijk engagement als CPN-lid betrokken bij het verzet in de regio Kennemerland. Voor de oorlog maakte hij veel propaganda voor de communisten tijdens de Spaanse Burgeroorlog en hij deed veel werk voor de Filmliga voor Russische films. Hij was kandidaatsraadslid voor de CPN in Velsen en was betrokken bij vele verzetsdaden als de distributie van het illegale blad de Waarheid.

Op 22 januari 1943 werd Strengholt op zijn werk gearresteerd en samen met andere Velsenaren overgebracht naar het bureau van de Sicherheitsdienst in de Euterpestraat te Amsterdam. Hij werd door de Duitsers gefusilleerd als represaille na de aanslag op Alois Bamberger.

Na de oorlog werd in zijn geboorteplaats Velsen een straat naar hem vernoemd.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]