Roemeense Sociale Partij

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Partidul Social Românesc
Roemeense Sociale Partij
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Personen
Partijleider Mircea Geoană
Geschiedenis
Opgericht maart 2015
Algemene gegevens
Actief in Roemenië
Ideologie sociaaldemocratie
Kleuren blauw/rood
Website www.psro.ro
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Roemenië

De Roemeense Sociale Partij (Roemeens: Partidul Social Românesc, PSRo) is een Roemeense politieke partij, opgericht op 9 maart 2015 door de voormalig PSD voorzitter Mircea Geoană. Na de presidentsverkiezingen van 2014, waarbij Victor Ponta van de PSD werd verslagen, riep Geoană op tot een zelfonderzoek binnen de PSD. Vervolgens werden hij samen met burgemeester van Boekarest-sector 5 Marian Vanghelie en Dan Şova op en PSD congres op 27 november 2014 met overgrote meerderheid van de stemmen, voor een tweede keer, uit de partij gezet.[1]

Op 1 februari kondigde Geoană, samen met Marian Vanghelie het project "Ons Roemenië" aan.[2] Een zogezegd nieuw sociaaldemocratisch project dat staat voor professionalisme, patriottisme, integriteit, participatie en vooruitgang. Op 9 maart werd de Roemeense Sociale Partij officieel opgericht. Marian Vanghelie werd echter kort daarna beschuldigd van corruptie en verliet de partij,[3] evenals zijn vriendin en PSRo initiatiefneemster senator Oana Mizil. Geoană bagataliseerde vervolgens de rol van Vanghelie bij de oprichting en verwees journalisten naar het statuut van de partij.

De PSRo heeft bij zijn oprichting vier parlementariërs (Scarlat Iriza, Liliana Ciobenu, Maria Dragomir en Balosin Florentin Gust) en twee senatoren (Dan Tătaru en Mircea Geoană) meegenomen. De partij wist bij de regionale verkiezingen van 2016 nog wel enkele kandidaten naar voren te schuiven maar kreeg nergens voet aan de grond. De partij deed niet mee aan de landelijke verkiezingen en leid sindsdien een slapend bestaan.