Naar inhoud springen

Red Roemenië-Unie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Red Roemenië-Unie
Uniunea Salvați România
Logo
Personen
Partijleider Dacian Cioloș
Geschiedenis
Opgericht 2016
Algemene gegevens
Actief in Roemenië
Hoofdkantoor Str. Carol Davila, Nr. 91, Sector 5
Boekarest
Kleuren lichtblauw
Website www.usr.ro
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Roemenië
Politiek in Roemenië


Politiek van Roemenië


Portaal
Portaalicoon Politiek & Roemenië Portaalicoon

De Red Roemenië-Unie (Roemeens: Uniunea Salvați România, USR), is een Roemeense politieke partij. Bij de verkiezingen in 2016 won de USR 8,92% van de stemmen en werd daarmee de derde partij in de kamer. De USR is sinds december 2020 onderdeel van de regeringscoalitie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De partij werd opgericht op 21 augustus 2016 als nevenproject van de lokale partij Red Boekarest Unie (Uniunea Salvați Bucureștiul, USB). Deze partij werd opgericht op 1 juli 2015 en behaalde vanuit het niets 25% van de stemmen in Boekarest.

In 2016 besloten de USB en de Unie voor Codlea samen te gaan voor de landelijke verkiezingen. Deze fusie werd door de PSD en de PER en enkele individuen aangevochten. Pas op 29 december 2016, na de verkiezingsuitslag, werd de fusie door de rechter goedgekeurd.

In juli 2017 stapte partijleider Nicușor Dan op als partijleider en partijlid. USR stemde daarvoor tegen het wetsvoorstel om het huwelijk in de wet puur te definiëren als zijnde een verbinding tussen man en vrouw. Nicușor Dan voelde er niets voor om de partij in een liberale stroming te leiden, dat zou alleen maar afleiden van het echte doel van het USR namelijk het tegengaan van corruptie.[1] Hij werd opgevolgd door Dan Barna.[2] In aanloop naar de Europese verkiezingen van 2019 vormde de USR en PLUS van Dacian Cioloș een alliantie onder de naam Alianța 2020 USR PLUS. Zij behaalde samen 22,4% van de stemmen na PNL en PSD.[3] Als combinatie stapte men in de regering van PNL en UDMR onder leiding van Florin Citu. Na minder dan een jaar stapte de USR-PLUS op 8 september 2021 uit de regering uit onvrede over de samenwerking met premier Florin Cîțu en diens regeerstijl zoals het ontslag van hun minister van justitie. Direct na de val van het kabinet fuseerde USR en PLUS tot één partij en werd Dacian Cioloș tot partijleider gekozen.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]