Politiek in Roemenië

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Politiek in Roemenië

Coat of arms of Romania.svg
Politiek in Roemenië


Portaal  Portaalicoon  Politiek
Portaal  Portaalicoon  Roemenië

Dit artikel gaat over politiek in Roemenië.

Parlementaire republiek[bewerken]

De staatsvorm is een parlementaire republiek. Het staatshoofd is de president die maximaal tweemaal voor een termijn van vijf jaar verkiesbaar is. De president is verantwoordelijk voor het goed functioneren van de grondwet, buitenlandse zaken en openbaar bestuur. Hij is opperbevelhebber van het leger en voorzitter van de Hoge Raad van Nationale Defensie (Consiliul Suprem de Apărare a Ţării of CSAT).

Het Roemeense parlement, dat de wetgevende macht heeft, bestaat uit twee kamers, de Kamer van Afgevaardigden (Camera Deputatilor) met 345 zetels en de Senaat (Senat) met 143 zetels (2012). Het aantal zetels varieert afhankelijk van de omvang van de bevolking. De leden van de Kamer van Afgevaardigden worden middels een districtenstelsel gekozen voor vier jaar. De twee kamers vormen samen de wetgevende assemblee, wier taak het is de nieuwe Roemeense (grond)wet(ten) aan te nemen. Het meerpartijenstelsel heeft tot gevolg dat er over het algemeen door coalities wordt geregeerd. Het kiesrecht geldt vanaf 18 jaar.

Etnische minderheden in het parlement[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Roemeense politieke partijen van etnische minderheden voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

De Roemeense grondwet en de kieswet verlenen aan wettelijk erkende organisaties van nationale minderheden een volksvertegenwoordiger in de Kamer van Afgevaardigden indien ze niet op de normale manier in de verkiezingen een volksvertegenwoordiger konden krijgen. Nationale minderheden hebben dan het recht op een volksvertegenwoordiger mits ze een aantal stemmen halen dat gelijk is aan vijf procent van alle geldig uitgebrachte stemmen in Roemenië. Momenteel hebben de minderheden 18 zetels in de Kamer van Afgevaardigden. De Democratische Unie van Hongaren in Roemenië (UDMR) is de enige minderheidspartij die meer dan een zetel heeft. President Klaus Iohannis was tot 2013 voorzitter van de minderheid van Duitstaligen, het Democratisch Forum van Duitsers in Roemenië (DFDR). In het parlement zitten onder andere minderheden van Italianen, Bulgaren, Grieken, Turken, Lipoveense Russen en de Joodse gemeenschap.

PolitiekSysteemRoemenie.png

Regionale en lokale politiek[bewerken]

Ieder van de 41 districten van Roemenië (județe, vergelijkbaar met een provincie) en apart de hoofdstad Boekarest wordt bestuurd door een gekozen raad. Aan het hoofd van staat een door de regering aangestelde prefect. Deze kan besluiten van gemeenteraden blokkeren. Hij mag geen lid zijn van een politieke partij.

De gemeenteraad en burgemeester worden rechtstreeks gekozen. Gemeenten kunnen zelfstandig belasting heffen. De prefect van het district waar de gemeente in ligt heeft daarbij alleen een controlerende taak.

Huidige situatie[bewerken]

Klaus Iohannis (PNL) werd bij de presidents verkiezingen in december 2014 gekozen tot president, Victor Ponta (PSD) was vanaf eind 2012 tot 2015 premier. De Roemeense regering werd tot februari 2014 gevormd door de partijen PSD, PNL, PC en UNPR, totdat de PNL zich terugtrok uit zijn alliantie met de PSD en daarmee uit de regering. Op 5 maart 2014 trad de Democratische Unie van Hongaren in Roemenië toe tot het kabinet van de PSD. Tijdens de presidentsverkiezingen van 2014 stapte deze laatste partij weer uit de coalitie en werd de plaats ingenomen door de Hervormde Liberale Partij (PLR)[1]. Na aanhoudende protesten naar aanleiding van de brand in Colectiv Club trad Victor Ponta af. Het premierschap werd waargenomen door onderwijsminister Sorin Cîmpeanu waarna Iohannis Dacian Cioloș voordroeg als premier met de opdracht een technocratische regering samen te stellen. Op 17 november 2015 kreeg Cioloș van het parlement het groene licht. In januari 2017 werd hij na de parlementsverkiezingen opgevolgd door Sorin Grindeanu van de PSD.

Externe links[bewerken]

(de) Verfassung Rumäniens (Roemeense grondwet in het Duits)