Naar inhoud springen

Roger Slosse

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door 2a02:1811:9401:800:909c:fa75:2f56:de0 (overleg) op 17 okt 2019 om 21:15.
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Roger Slosse
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Roger Slosse
Geboren 27 maart 1914
Geboorteplaats Roeselare
Overleden 12 mei 2005
Overlijdensplaats Roeselare
Land Vlag van België België
Beroep schrijver
Dbnl-profiel
Portaal  Portaalicoon   Literatuur

Roger Slosse (Roeselare, 27 maart 1914Roeselare, 12 mei 2005) was een volksschrijver uit Roeselare.

Biografie

Roger Slosse was een haarkapper in Roeselare. Hij was actief in het lokale toneelleven. Later ontwikkelde hij zich tot cabaretier en vooral als volkskunstenaar-humorist. In het lokale weekblad ‘De Weekbode’ van de uitgeverij Roularta had hij van 1956 tot 1989 een wekelijkse columns, genaamd ’t Hoekske van Juul Plastiek. De naam Juul Plastiek werd zijn alter ego. In deze columns gaf hij zijn visie op de lokale samenleving in zijn volkse stijl. Het zijn de belangrijkste schrijfsels in het lokale dialect. Na zijn overlijden zou een werkgroep, ‘De vrienden van Juul Plastiek’, deze columns bundelen en heruitgeven.

Roger Slosse was ook actief als heemkundige waarbij vooral zijn kennis van het Roeselaarse dialect centraal stond. Zo was hij ook de auteur van het boek ‘Zo sprak Koberkie’, maar ook werken over lokale figuren, een roman over ‘Mielke de Pensjager’ en tal van stukken over volksdevotie. In 1964 werd hij in Roeselare verkozen als gemeenteraadslid voor de Volksunie. Hij zetelde een legislatuur in de gemeenteraad. Voor zijn artistieke activiteiten ontving hij in 1991 in Roeselare de Bronzen Blauwvoet, een prijs voor culturele verdienste.

Na zijn dood werden ‘De Vrienden van Juul Plastiek’ opgericht onder invloed van Dirk Lievens. Deze groep ijverde voor een boek met de columns van Juul Plastiek en een standbeeld van dit figuurtje als eerbetoon aan de volksschrijver en –kunstenaar Roger Slosse. Dit beeldje kwam er uiteindelijk op de voormalige Vismarkt in de Wallenstraat te Roeselare. In het parkje bij het beeld zijn ook enkele teksten van Slosse terug te vinden.

Bron

  • HOORNAERT, Geert. Krottegem, de wijk van over-statie. Roeselare, 2000