Roger van Wendover

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Roger van Wendover
Hoofdambt Geschiedschrijver abdij van St Albans
Religie Rooms-Katholieke Kerk
Plaats St Albans
Orde Benedictijnen
Gemeenschap Abdij van St Albans
Echte naam Roger of Wendover
Geboortedatum ?
Geboorteplaats Wendover?, Koninkrijk Engeland
Sterfdatum 6 mei 1236
Sterfplaats Kathedraal en Abdijkerk van Sint-Albanus, St Albans, Koninkrijk Engeland
Spiritueel ambt
Ambt monnik
Periode 13e eeuw
Opvolger Matthew Paris
Discipline
Bekend van Flores Historiarum
Portaal  Portaalicoon   Religie
Middeleeuwen

Roger van Wendover (overleden in 1236) was een benedictijner monnik, waarschijnlijk afkomstig uit Wendover, Buckinghamshire, Engeland.

Roger was de officiële geschiedschrijver van de abdij van St Albans. De abdij kende deze functie sinds die werd ingevoerd door de in 1183 overleden abt Simon. Het werk van Roger is het eerste in zijn soort dat bewaard is gebleven. Aangenomen wordt dat Rogers werk was gebaseerd op dat van John de Cella, ook bekend als John van Wallingford, abt van St Albans van 1195 tot 1214.

Roger zou het hebben bewerkt en aangevuld met werk uit diverse andere bronnen, 'als bloemen, geplukt uit het veld'. Vandaar de titel van het door hem geschreven werk: Flores Historiarum ("Bloemen van de geschiedenis"). Roger beschrijft hierin de geschiedenis van de mensheid van de schepping tot het jaar 1235. Er bestaat een exemplaar van het 13e-eeuwse manuscript dat wordt bewaard in de Bodleian Library en een beschadigd 14e-eeuws exemplaar in de British Library.

Na Rogers dood werd het werk voortgezet door zijn opvolger Matthew Paris (1200–1259) en vervolgens in Westminster door diverse anderen tot in 1326.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]