Rognvald Kali Kolsson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sint Rognvald (St Magnus Cathedral, Kirkwall).

Rognvald Kali Kolsson (geboren ca. 1100, overleden 20 augustus 1158), was een earl van de Orkney-eilanden, die bekend werd na zijn dood als Sint Rognvald. Zijn levensgeschiedenis is terug te vinden in de Orkneyinga Saga. Hij is opgegroeid in Agder, Noorwegen als Kali Kolsson. Zijn vader heette Kol, zijn moeder was Gunnhild, een zus van St. Magnus.

In 1129 schenkt koning Sigurd I Magnusson van Noorwegen hem de helft van het graafschap van Orkney als erfgenaam van zijn oom St. Magnus. Dat is het moment dat hij de naam Rognvald aanneemt - de naam van een vorige graaf. Er gaan enkele jaren voorbij voordat Rognvald zijn deel van de Orkneys durft op te eisen; het is graaf Paul, zoon van Hakon, die het gehele graafschap in handen had, sinds zijn vader St. Magnus had vermoord. Zijn eerste poging mislukt al bij de Shetland eilanden. De tweede poging onderneemt hij de erop volgende lente, in gezelschap van zijn vader Kol, die hem doet zweren een stenen kerk te bouwen in Kirkwall, Orkney-eilanden, opgedragen aan St. Magnus. Dankzij Kol werd deze expeditie een succes en werd graaf Paul gevangengenomen. De bouw van de St. Magnuskathedraal begon onder diens toezicht in 1137.

De carrière van graaf Rognvald is uitgebreid beschreven in de Orkneyinga Saga. Zo lijkt het erop dat hij zich op reis naar Jeruzalem meer gedroeg als een piratenkapitein dan een christelijke pelgrim. Mensen zagen hem als meer dan menselijk en hij werd dan ook na zijn dood in 1158, vermoord in Caithness door Thorbjorn Clerk, vereerd als St. Rognvald. De heiligverklaring geschiedde door bisschop Bjarni the Poet met toestemming van de Paus. Hij werd begraven in de St. Magnuskathedraal. De resten van St. Rognvald liggen thans in een pilaar in de kathedraal.