Rollen zonder glijden

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Bij overgang van situatie (1) naar (2) gaat P' over naar P", de afstand IP' is gelijk aan de booglengte IP". (P' en P" stellen hetzelfde punt, van het bewegend lichaam, voor maar op de tijdstippen (1) en (2) ).

Rollen zonder glijden is eenvoudig uitgedrukt, het verschijnsel dat een wiel bij één omwenteling een afstand afgelegd heeft, gelijk aan de omtrek van het wiel.

Definitie[bewerken]

Rollen zonder glijden is de beweging van een rond lichaam op een, in rust beschouwd, lichaam die aan volgende voorwaarde voldoet: de afgelegde weg op het bewegend lichaam moet gelijk zijn aan deze op het lichaam in rust.

Het lichaam, oorspronkelijk in rust beschouwd, kan ook bewegen. Dan moet met de relatieve beweging rekening gehouden worden.

Bij overgang van situatie (1) naar (2) (zie figuur) gaat P' over naar P", de afstand IP' is gelijk aan de booglengte IP". (P' en P" stellen hetzelfde punt, van het bewegend lichaam, voor maar op de tijdstippen (1) en (2) ).

Eigenschap[bewerken]

Het contactpunt (I) heeft snelheid nul. Dit kan theoretisch aangetoond worden. Het is een momentane pool of ogenblikkelijk rotatiecentrum. Deze eigenschap wordt door sommigen[bron?] als definitie gegeven en wordt de gelijkheid in afstanden bewezen.