Romer (magistratengeslacht)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

De familie Romer, soms ook gespeld als Roemer of Römer, was een van oorsprong Gelderse magistratenfamilie, die vooral in en rond de huidige Nederlandse plaats Venlo haar bezittingen had.

De familie[bewerken | brontekst bewerken]

Het geslacht Romer is naast de bestuursfuncties vooral bekend als eigenaar van het Romerhuis en Huize Stalberg in Venlo. Hier worden alleen de directe erfopvolgers genoemd die Heer van Stalberg waren. De familie was met de landscholtis Peter Römer afkomstig uit Gulick. Hij wordt vermeld in 1545 toen hij zijn zoon Thomas in Venlo een huwelijksgeschenk gaf.

Thomas Römer[bewerken | brontekst bewerken]

Als doctor in de rechten werd hij in Venlo als schepen vermeld van 1546-1549 en trouwde met Judith Puteanus uit Venlo. Zijn zoon Johannes bouwde de bestuursfuncties verder uit.

Johannes Romer[bewerken | brontekst bewerken]

Johannes Romer trouwde in 1591 met Lucia van Stalbergen. Zij was erfgename van huis en Heerlijkheid Stalberg en dochter van Caspar van Stalbergen. Johannes Romer was tussen 1589 en 1620 raadsverwant, schepen, scholtis, peijburgemeester ( tweede burgemeester, verantwoordelijk voor de financiën) en regerend burgemeester van Venlo.

Caspar Romer[bewerken | brontekst bewerken]

Uit het huwelijk tussen Johannes Romer en Lucia van Stalbergen werd o.a. Caspar geboren. Hij werd de erfgenaam van het huis Stalberg. Caspar was scholtis van Venlo tussen 1620 en 1654 en trouwde met Anna Daemen van Lentholt, die hem elf kinderen schonk. Nagenoeg allen zijn jong gestorven, behalve de oudste dochter Elisabeth die trouwde met de landscholtis van het ambt Kessel Andreas Schenck van Nijdeggen én de jongste zoon, Joannes Romer, gedoopt op 22 januari 1632.

Joannes Romer[bewerken | brontekst bewerken]

Ook Joannes werd als scholtis van Venlo vermeld tussen 1654 en 1698. In feite erfde hij dus niet alleen Huize Stalberg, maar ook op jonge leeftijd het scholtisambt. Hij bleef in functie tot zijn dood in december 1698. Verder is van hem bekend, dat hij in ieder geval tweemaal trouwde en uit beide huwelijken 12 kinderen kreeg.

Joannes Adrianus Romer[bewerken | brontekst bewerken]

Hij was de zoon uit het eerste huwelijk van Joannes en erfde Huize Stalberg in 1698. Erg lang heeft hij er niet gewoond, want in 1700 kwamen de voetknechten van de keurvorst van Palts-Neuburg om het in te nemen. Zijn halfman wist echter op tijd de brug over de gracht op te halen, toen hij er niet was. Joannes stierf in 1716 te Sevenum. Eerder al was hij Heer van Blerick geworden in 1679 en in hetzelfde jaar had hij de Egerboshof gekocht.

Joanna Adriana Sibilla Romer[bewerken | brontekst bewerken]

Zij was de laatste naamdrager uit het geslacht Romer. Zij trouwde eerst met een Pruisisch luitenant, Martinus Adam Schenck van Nijdeggen, maar kon hem geen kinderen schenken. Nadat Martinus was gestorven, trouwde Joanna voor een tweede maal, dit keer met Arnold Carl Philippe August, Graaf van Varo, Baron de Magny, drost van Straelen en heer van Caen onder Straelen. Met hem kreeg zij wel kinderen, die dus de naam Van Varo zouden gaan voeren. Ze werd begraven in Straelen op 12 oktober 1770.

De bezittingen[bewerken | brontekst bewerken]

Romerhuis[bewerken | brontekst bewerken]

Het uit eind 15e eeuw stammende Romerhuis werd vernoemd naar deze familie, ofschoon het gebouwd was voor een andere onbekende persoon. Destijds had het pand deze naam nog niet, maar de naam werd later aan het herenhuis gekoppeld. Het betreft een laatgotisch woonhuis met trapgevel, opgetrokken uit baksteen en slanke pinakels. Het staat aan de Kwartelenmarkt hoek Wijngaardstraat en is een rijksmonument.

Egerboshof[bewerken | brontekst bewerken]

Via verschillende vooraanstaande families in Venlo, kwam de uit het begin van de 16e eeuw stammende Egerboshof in 1679 in het bezit van Johan Adriaan Romer, die de boerderij kocht van de familie Van Hasselholt, genaamd Stockhem. In 1722 verkocht hij de boerderij weer aan Frans Gerard Ruys. In de 20e eeuw verdween deze boerderij, waarvan de schuur nog tussen 1945 en 1953 als noodkerk had gediend.

Huize Stalberg[bewerken | brontekst bewerken]

Huize Stalberg werd in de tweede helft van de 14e eeuw gebouwd door een andere prominente Venlose familie: Van Stalbergen. Deze familie was tevens heer van Stalberg, want in die tijd was de oostelijke bantuin een aparte heerlijkheid. Door zijn huwelijk met Lucia van Stalbergen werd Johannes Romer Heer van Stalberg. Hun nazaten bleven Huize Stalberg bezitten tot 1747, toen Joanna Romer haar tweede man huwde, Arnold van Varo. Zodoende ging het huis uiteindelijk over van de Romers naar de Van Varo’s.

Boerlo[bewerken | brontekst bewerken]

Kasteel Boerlo was leengoed van de familie Van Kessel aan de familie Schenck van Nijdeggen. Later werd er een kasteelboerderij bijgebouwd, die Klein Boerlo zou gaan heten. Dit Klein Boerlo werd door Joannes Adrianus Romer, die getrouwd was met een dochter uit de familie Schenck, aangekocht. Vanaf 1679 werd de Heerlijkheid Blerick in tweeën gesplitst en kregen zowel de familie Schenck als de familie Romer elk heerschappij over de helft van de heerlijkheid. Uiteindelijk kreeg Frans Gerard Ruys in 1721 de helft van de Romers.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]