Ross Revenge (schip, 1960)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Ross Revenge)
Ga naar: navigatie, zoeken
Vlag van Panama
MV Ross Revenge[1]
Ross Revenge 1984.jpg
Geschiedenis
Werf AG Weser Werk, Seebeck, Bremerhaven
Tewaterlating 1960
Eigenaren
Vlag Panama
Eigenaar Grothan Steamship Lines Incorporated
Vroegere eigenaren Isbjorninn
Ross Trawlers Ltd. / Ross Fisheries
Vroegere namen MV Freyr
Algemene kenmerken
Type zendschip
Lengte 67m
Breedte 10,3m
Diepgang 5m
Tonnenmaat 980
Voortstuwing en vermogen Werkspoor 10 cilinder, twin turbo marine diesel
Vaart 18 knopen
Portaal  Portaalicoon   Maritiem

De Ross Revenge was het zendschip van de zeezender Radio Caroline, Radio Monique en verschillende religieuze radiozenders.

Geschiedenis[bewerken]

Het schip is in 1960 gebouwd in Bremerhaven, Duitsland en voer als commerciële trawler onder de naam "Freyr" onder IJslandse vlag. Nadat het schip was verkocht aan Ross Fisheries in 1963 veranderde de naam in Ross Revenge. Echter door de Engels/IJslandse Kabeljauwoorlogen werd het uit de vaart genomen omdat er geen werk meer voor was en werd het schip overgebracht naar de Cairnryan breakers' Yard in de Schotse havenplaats Rosyth om te worden gesloopt.

Uiteindelijk werd het schip in 1981 gered van de slopershamer en gekocht door Radio Caroline, dat na het zinken van het eerste zendschip, de Mi Amigo op 20 maart 1980 zonder zendschip zat. De Ross Revenge werd door de Spaanse sleepboot Aznar Jose Luis overgebracht van Rosyth naar de Spaanse havenplaats Solares in de buurt van de badplaats Santander, waar het schip werd omgebouwd van trawler tot zendschip. Op het dek werd een zendmast van 90 meter geplaatst, tot op heden het hoogste bouwwerk ooit op een schip geïnstalleerd. In het ruim werden twee RCA Ampliphase zenders geïnstalleerd, waarvan één met een vermogen van 50 kW. Achter de brug werden twee radiostudio's gebouwd. Het schip verliet op 7 augustus 1983 op eigen kracht de haven van Santander en begon 20 augustus 1983 officieel met uitzenden. Om de exploitatie van het schip financieel rond te krijgen, verhuurde eigenaar Ronan O'Rahilly de 50 kW zender in 1984 aan enkele Nederlandse zakenpartners die vanaf 15 december 1984 starten met de Nederlandse zeezender Radio Monique.

Op 25 november 1987 sloeg het noodlot toe. Tijdens een zeer zware storm brak de 90 meter hoge zendmast af. De mast had op 16 oktober 1987, de dag dat er ook al een zeer zware storm over Engeland trok, structurele schade opgelopen die men niet afdoende had verholpen. Beide stations waren genoodzaakt hun uitzendingen te staken. Op 3 december was Radio Caroline weer in de lucht op laag vermogen. Bij de entering door de Britse en Nederlandse opsporingsdiensten op 19 augustus 1989 werd de Ross Revenge gestript van vrijwel alle apparatuur. Voordat de Radio Controle Dienst medewerkers aan boord van de Ross Revenge gingen, werd door Radio Caroline 40 minuten lang noodoproepen gedaan via de middengolfzender, waarbij continu de plaat Caroline van de groep The Fortunes werd gedraaid. Continue werd omgeroepen door de dj's: "25 years on the air en now we are illegally boarded in international waters, please help us !" , "please call the coastguards or anybody in authority who can help us" en "this is Radio Caroline, we love you too much to leave you forever”’.

Op 1 oktober 1989 keerde Radio Caroline terug in de ether met zeer laag vermogen en op 5 november 1990 is het station voor het laatst te beluisteren. Ruim een jaar daarna 5 november 1991sloot de laatste zeezender voorgoed haar deuren nadat het schip van haar ankers was losgeslagen en vastliep bij Goodwin Sands.

Tegenwoordig is het schip nog steeds eigendom van Radio Caroline, en wordt het schip regelmatig gebruikt voor speciale (regionale) uitzendingen.

Trivia[bewerken]

  • De zendmast aan boord van de Ross Revenge was, en is tot op heden het hoogste bouwwerk dat ooit op een schip is gebouwd. Alhoewel het eigenlijk een wereldrecord is, weigerde de uitgever van het Guinness Book of Records dit record op te nemen in het boek omdat men de organisatie van Radio Caroline beschouwde als piratenzender, of beter gezegd een niet legale organisatie.

Referenties[bewerken]

  1. Brief Specifications of the Ross Revenge, Ross Revenge, geraadpleegd op 16 januari 2012