Rossiejskaja Torgovaja Sistema

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rossiejskaja Torgovaja Sistema (Russisch: Российская Торговая Система; "Russisch Handelssysteem"; afgekort: RTS) is een effectenbeurs, die in 1995 in Moskou werd gesticht. De beurs consolideerde de regionale handeslbeurzen in een index. De RTS werkte aanvankelijk met handels- en koersstellingssoftware van de Nasdaq, maar ging in 1998 over op een in eigen beheer gemaakt systeem. De RTS is een non-profitbedrijf, waarvan de informatie wereldwijd wordt verspreid door middel van belangrijke financiële informatieverkopers, zoals Reuters en Bloomberg. Op 19 december 2011 fuseerde RTS met MICEX en de combinatie gaat verder als OJSC Moscow Exchange MICEX-RTS.

RTS-indexen[bewerken]

De RTS-index en de RTS-2-index worden berekend door middel van twee verschillende aandelenlijsten.

De RTS-index is de officiële beursindex en is equivalent aan de Dow Jones Industrial Average in New York City. De index werd voor het eerst vastgesteld op 1 september 1995. De Index wordt berekend per 30 minuten door middel van real-time prijzen van de 30 meest liquide aandelen die geregistreerd staan op de index en worden doorgegeven aan de RTS-website, RTS-werkstations en nieuwsagentschappen. De inhoud van de lijst wordt elke 3 maanden bekeken en eventueel aangepast.

De RTS-2 Index wordt berekend op basis van secundaire aandelen (Engels: second-tier stocks, small cap of secundary stocks).

Fusie RTS en Micex[bewerken]

Op 3 februari 2011 maakten RTS en MICEX, de andere grote effectenbeurs van Moskou, bekend te willen fuseren. MICEX zal een meerderheidsbelang nemen in RTS en de activiteiten integreren. De fusie maakt het mogelijk alle financiële transacties te doen op één beurs. Dit is gemakkelijker en leidt ook tot betere verhandelbaarheid van de effecten. MICEX werd in 1992 opgericht door lokale banken en de Russische Centrale Bank. MICEX heeft een sterke positie in de handel van vreemde valuta en aandelen van de grootste Russische bedrijven zoals Gazprom en Lukoil. RTS werd opgericht door lokale effectenhandelaren; hier worden naast aandelen ook veel financiële derivaten verhandeld.[1] De fusie vond op 19 december 2011 plaats en de officiële nieuwe naam is OJSC Moscow Exchange MICEX-RTS geworden.

Zie ook[bewerken]

Externe link[bewerken]