Moscow Interbank Currency Exchange

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
MICEX

De Moscow Interbank Currency Exchange (Russisch: Московская межбанковская валютная биржа) is een van de grootste beurzen van Rusland en tevens een van de grootste beurzen van Oost-Europa. De beurs is de belangrijkste Russische beurs en is opgericht in 1992 door lokale banken en de Russische Centrale Bank. Ruim 550 organisaties maken deel uit van de beurs. Op 19 december 2011 fuseerde MICEX met Rossiejskaja Torgovaja Sistema (RTS) en de combinatie gaat verder als OJSC Moscow Exchange MICEX-RTS.

Naam van de beurs[bewerken]

De Russische naam van de beurs is Moskovskaja mezjbankovskaja valjoetnaja birzja (Московская межбанковская валютная биржа; "Moskouse interbankwisselmarkt"), respectievelijk afgekort tot MICEX en MMVB (ММВБ).

Bedrijven[bewerken]

Enkele grote bedrijven die hun aandelen verhandelen op de beurs : Gazprom, OGK-2, OGK-3, Sberbank, Soergoetneftegaz, LUKoil, Norilsk Nikkel, MTS.

Fusie MICEX en RTS[bewerken]

Op 3 februari 2011 maakten MICEX en RTS, de andere grote effectenbeurs van Moskou, bekend te willen fuseren. MICEX zal een meerderheidsbelang nemen in RTS en de activiteiten integreren. De fusie maakt het mogelijk alle financiële transacties te doen op één beurs. Dit is niet alleen gemakkelijker, maar leidt ook tot betere verhandelbaarheid van de effecten. MICEX heeft een sterke positie in de handel van vreemde valuta en aandelen van de grootste Russische bedrijven. Lokale effectenhandelaren hebben RTS opgericht; hier worden naast aandelen ook veel financiële derivaten verhandeld[1]. De fusie vond op 19 december 2011 plaats en de combinatie gaat verder onder de naam OJSC Moscow Exchange MICEX-RTS.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]