Rouwadvertentie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een rouwadvertentie is een bericht in een landelijke, regionale of plaatselijke krant om mee te delen dat iemand is overleden.

Hierin wordt vermeld waar afscheid genomen kan worden via een condoleance voorafgaand aan een begrafenis of crematie. Vaak gehouden in een uitvaartcentrum waar de overledene ligt opgebaard. Ook wordt de datum, tijd en plaats van de begrafenis of crematie vermeld.

De uitvaart wordt steeds persoonlijker. Dit vertaalt zich ook naar de vormgeving van de rouwadvertentie of condoleanceadvertentie. Nabestaanden, maar vaak ook collega's, buren of vrienden willen via de rouwadvertentie een persoonlijke laatste groet brengen aan de overledene. Hiervoor wordt ook steeds vaker gebruikgemaakt van internettoepassingen.

Vaak wordt naast een rouwadvertentie ook een rouwkaart verstuurd. Is dit niet het geval wordt dit in de advertentie vermeld. ("In plaats van kaarten.")

Over de inhoud van rouwadvertenties vanaf eind 18e eeuw schreef Herman Franke in het begin van de jaren tachtig het boek De dood in het leven van alledag (1985). Het boek, waarin ook de afschaffing van lijf- en doodstraffen in Nederland wordt behandeld, is een analyse van de veranderende houding ten opzichte van de dood in onze samenleving.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Herman Franke De dood in het leven van alledag. Twee eeuwen rouwadvertenties én openbare strafvoltrekkingen in Nederland (1985) ISBN 9023656431