Ruan Lingyu

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ruan Lingyu
Ruan Lingyu
Naam (taalvarianten)
Vereenvoudigd 阮玲玉
Traditioneel 阮玲玉
Pinyin Ruǎn Língyù
Jyutping (Standaardkantonees) jyun2 ling4 juk6
Standaardkantonees Yùun Lìng-Yok
HK-romanisatie (Standaardkantonees) Yuen Ling-Yuk
Yale (Standaardkantonees) yun2 ling4 yuk6
Andere benamingen Lily Yuen

Ruan Lingyu (Shanghai, 26 april 1910Shanghai, 8 maart 1935) (jiaxiang: Guangdong, Zhongshan, Nanlang, Zuobutoucun 广东中山南朗左步头村) was één van de bekendste Chinese filmsterren in de jaren dertig van de twintigste eeuw. Het waren voornamelijk stomme films waarin ze speelde. In 1991 kwam de film Ruan Lingyu 《阮玲玉》uit, die een biografie van haar was.

Biografie[bewerken]

Ruan Lingyu werd in 1910 geboren als Ruan Fenggen 阮凤根. Toen ze zes was overleed haar vader door een ziekte en moest ze verder leven met haar moeder. Ze had op de meisjes-middelbare school Chongde gezeten. In 1926 ging de zestienjarige Ruan solliciteren bij een filmsterrenbedrijf om filmster te worden. Ze had toen in vijf films een rolletje. In 1930 ging ze werken bij het filmbedrijf Luanhua van Li Minwei en Luo Mingyou. In haar hele leven heeft ze in 29 films rollen gespeeld. Haar carrière kan men in twee periodes verdelen. De periode dat ze bij Dazhonghuabaihe werkte en de tijd dat ze bij Luanhua werkte.

Na de opnames van de film National Custom pleegde Ruan op 8 maart 1935 zelfmoord in een huis aan de weg Xinjialu 新闸路, in Shanghai. Ze pleegde het door middel van slaappillen. Toen haar mannelijke huisgenoot haar ontdekte met een overdosis slaappillen, nam hij haar gelijk mee naar een Japans ziekenhuis. Helaas had dat ziekenhuis geen dokter, dus moet hij haar naar een privéziekenhuis brengen, maar die weigerde haar op te nemen. Om tien uur in de ochtend stierf ze. Op 14 maart vond haar uitvaart plaats. Ongeveer 200.000 mensen kwamen de plechtigheid bijwonen.

Filmografie[bewerken]