Rudie Lubbers

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Rudie Lubbers
Rudie Lubbers in 1964
Rudie Lubbers in 1964
Persoonlijke informatie
Volledige naam Rudolfus Josefus Maria Lubbers
Geboortedatum 17 augustus 1945
Geboorteplaats Heerhugowaard
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Sportieve informatie
Discipline boksen
Olympische Spelen 1964, 1968
Portaal  Portaalicoon   Sport

Rudolfus Josefus Maria (Rudi) Lubbers (Heerhugowaard, 17 augustus 1945) is een voormalig bokser uit Nederland, die tweemaal deelnam aan de Olympische Spelen. Zijn olympisch debuut maakte hij in 1964 in Tokio, waar hij in het halfzwaargewicht (tot 81 kilogram) in de eerste ronde op punten werd uitgeschakeld. Vier jaar later, bij de Olympische Spelen in Mexico-Stad, reikte Lubbers in het zwaargewicht (tot 91 kilo) tot de kwartfinales.

Lubbers was achtmaal kampioen van Nederland, waarvan vier keer in het halfzwaargewicht en tweemaal in het zwaargewicht. Volgens kenners was hij technisch completer dan zijn oudere broer Jan, die eveneens actief was als bokser. Rudi Lubbers trad in 1970 toe tot de rijen der professionals, en was al snel kampioen van Nederland in het zwaargewicht.

In 1973 trad hij aan tegen Joe Bugner, met als inzet de Europese titel in het zwaargewicht. Bugner won de partij in Londen op punten, waarna Lubbers ruim twee jaar later opnieuw de kans kreeg in een Europees titelgevecht, ditmaal in het halfzwaargewicht. In Turijn was Domenico Adinolfi zijn tegenstander, en de Italiaan won door knock-out in de tweede ronde.

Lubbers' meest memorabele partij was die tegen Muhammad Ali, op 20 oktober 1973 in het voetbalstadion van Jakarta, Indonesië. Lubbers wist de gevaarlijke linkse van de Amerikaan redelijk te neutraliseren, maar verloor op punten.

Na sportcarrière[bewerken]

Lubbers is in Portugal veroordeeld geweest tot gevangenisstraf voor het bezit van drugs.

In januari 2009 berichtte De Telegraaf dat Lubbers "aan lager wal geraakt" was en onder armzalige omstandigheden in een gammele caravan zonder kachel op een parkeerplaats in een bos bij Swalmen verbleef, met twintig "Portugese zwerfhondjes"[1].

Maart 2009: Rudi Lubbers presenteert samen met Jean-Marie Pfaff de kick-off van de Paragames 2009. Rudi houdt een emotionele en zeer treffende speech. Hij is trots op wie hij is. Hij heeft sinds enkele weken een woning net over de grens in België en kondigt aan een boek te gaan schrijven over zijn carrière en leven.