Rudolf Smit

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rudolf Smit (Amsterdam, 5 januari 1942) is een Nederlands fotograaf en kritisch onderzoeker van de astrologie. In de laatste tien jaren voor zijn pensioen fungeerde hij als redacteur/vertaler voor een technologisch instituut. Smit was schrijver van diverse boeken over fotografie en computerprogrammeren en was eind- en technisch redacteur van het fotografisch maandblad Foto.

In de jaren zeventig kwam Smit in aanraking met de astrologie. Hij maakte zich sterk voor een ethische benadering door astrologen. Dit kwam tot uiting in de oprichting van het NGPA (Nederlands Genootschap van Praktiserende Astrologen) in 1977. Het NGPA stelde eisen aan de uitoefening van de astrologische praktijk. Smit werd voorzitter van het NGPA.

Smit was voorstander van een wetenschappelijke benadering van de astrologie. Hij was redacteur van het Tijdschrift van de NVWOA (Nederlandse Vereniging tot Wetenschappelijk Onderzoek van de Astrologie) en werkt nog steeds samen met de astrologie-onderzoeker Geoffrey Dean. In 1984 brak Smit, inmiddels naar Australië geëmigreerd, al zijn astrologische activiteiten af. Enkele jaren later werd hij opnieuw actief maar nu als kritisch onderzoeker van de astrologie. Hij was enkele jaren hoofdredacteur van het Engelse tijdschrift Correlation, Journal for Objective Research into Astrology, een uitgave van British Astrological Association. In 2000 begon hij een kritische website over astrologie: Astrology and Science.

Tot 2009 was Smit hoofdredacteur van Terugkeer, kwartaaltijdschrift van Stichting Merkawah, de Nederlandse tak van IANDS, een stichting voor de studie van bijna-doodervaringen. In 2011 pakte hij dit hoofdredacteurschap opnieuw op; het tijdschrift heet nu Terugkeer naar Levenslicht en is een gezamenlijke uitgave van Limen, de Vlaamse vereniging van mensen die een bijna-doodervaring hebben gehad, en stichting NetwerkNDE, de voortzetting van Stichting Merkawah.

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • 1973 Het objectieven boek
  • 1974 Het Canon reflex boek
  • 1975 De technische camera : handleiding voor de verstellingen aan de hand van het Cambo-systeem
  • 1975 De planeten spreken : de werkelijkheid achter de astrologie
  • 1979 Nederlandse vertaling van Wolfgang Reinicke, Handboek voor de beginnende astroloog (met Roland Hepp)
  • 2013 Wat een stervend brein niet kan (met Titus Rivas en Anny Dirven). In 2016 vertaald als The Self Does Not Die.
  • 2013 Astrology under scrutiny (met Geoffrey Dean, Wout Heukelom en Bert Terpstra).
  • 2016 Tests of Astrology (met Geoffrey Dean, Arthur Mathers en David Nias).

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]