Naar inhoud springen

Rundling

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Een Rundling of Rundlingsdorf (Pools: Okolnica) is een in het noordoosten van het huidige Duitsland en het westen van het huidige Polen bestaand dorpstype, enigszins verwant aan het Nederlandse ringdorp.

Het bestaat doorgaans uit een groep dicht bij elkaar staande, middelgrote of grote boerderijen, die zich om een min of meer rond dorpsplein groeperen. Naar dit dorpsplein leidt doorgaans één doodlopende weg, zodat de Rundling moeilijk toegankelijk is voor buitenstaanders met kwade bedoelingen. Het meest westelijke van de dorpen van dit type is Wendezelle, gemeente Wendeburg, in de Landkreis Peine.

Veel van dit type dorpen zijn ontstaan in de tijd van de Oostkolonisatie. Vooral in de 13e eeuw werd de Slavische bevolking onder Duits bestuur opnieuw gehuisvest in nieuw aangelegde dorpen. Vaak werden grote vakwerkboerderijen van het hallenhuistype met een grote deur aan de voorzijde gebouwd. Veel van deze dorpen zijn bewaard gebleven, vooral in de streek Wendland, die grotendeels in de Landkreis Lüchow-Dannenberg ligt.

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]