Run-flat tire

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Runflat tires)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Run-flat tire met een ondersteunende ring

Run-flat tires zijn autobanden waarmee men, ondanks verlies van lucht en daarmee bandenspanning, veilig een bepaalde afstand kan overbruggen. Hiermee wordt voorkomen dat men op een onveilige plaats banden moet wisselen.

Er zijn drie soorten run-flat tires, waarvan de zelfsteunende band de bekendste is. Dit systeem heeft verschillende benamingen, waarvan RFT (run-flat tire) en SSR (self supporting runflat) het meest worden gebruikt. De zelfsteunende run-flats zijn autobanden waar de randen zijn verstevigd, zodat er in geval van lekkage tijdelijk op doorgereden kan worden.

Een ander systeem is het zogenaamde "ring"-systeem. Bij dit systeem wordt een derde deel toegevoegd aan de velg en de band, de zogenaamde steunring. Voorbeelden hiervan zijn het Tyron-systeem, Rodguard-systeem, CSR/BSR-systeem, Hutschinson, etc.

Ook zijn er speciale constructies waarbij zowel de banden als de velgen niet standaard zijn. Voorbeelden hiervan zijn het Pax-systeem en het CTS-systeem.

Modellen waarbij de band weer luchtdicht gemaakt kan worden zijn in opkomst. Hierbij zit een laag aan de binnenzijde en deze dicht het ontstane gat af. De band zelf wordt hierdoor echter niet gerepareerd, aangezien alleen de luchtdichte laag wordt hersteld. Eventuele karkasbeschadigingen worden niet gerepareerd. Ook dient het voorwerp dat de band heeft doorboord verwijderd te worden om vervolgschade te voorkomen.

Reparatie na het lekrijden is in veel gevallen mogelijk. Bij de zelfsteunende systemen ondersteunen Michelin, Goodyear, Dunlop en Bridgestone het repareren van de band na lekrijden onder bepaalde voorwaarden. Merken als Continental AG, Vredestein en Pirelli adviseren om een nieuwe band te kopen.

Zie de categorie Run-flat tires van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.