Rutgers (kenniscentrum)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Rutgers WPF)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Rutgers is een Nederlands kenniscentrum voor seksualiteit en seksuele gezondheid. Rutgers bestaat sinds 1 januari 2011 en komt voort uit een fusie van de Rutgers Nisso Groep en de Wereldbevolkingsstichting.

Doelstelling[bewerken | brontekst bewerken]

Rutgers staat voor gelijkwaardige seksuele verhoudingen, behoud en verbetering van seksueel welzijn en reproductieve gezondheid, behoud van seksuele en reproductieve rechten en de emancipatie van bijzondere groepen. De organisatie is vernoemd naar de Nederlandse neomalthusianist Jan Rutgers (1850-1924). Rutgers werkt zowel in Nederland als in het buitenland, voornamelijk in ontwikkelingslanden. Sinds januari 2016 staat de organisatie onder leiding van directeur Ton Coenen.

Financiering[bewerken | brontekst bewerken]

De financiering van Rutgers bestaat deel uit een jaarlijkse subsidiëring door de Nederlandse overheid (Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en het Ministerie van Buitenlandse Zaken) en deels door projectfinanciering via fondsen zoals ZonMw, het VSBfonds[1], Stichting Kinderpostzegels[2], Fonds Wetenschappelijk Onderzoek Seksualiteit, het Innovatiefonds Zorgverzekeraars[3] en MFS-subsidie[4].

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De voorgeschiedenis van de organisatie begon al in 1881 met de oprichting van de Nieuw-Malthusiaanse Bond, die in 1946 overging in de Nederlandse Vereniging voor Seksuele Hervorming. De Rutgers Stichting is vanuit de NVSH ontstaan en deed de hulpverlening op het gebied van seksuele problemen en anticonceptie. De Rutgers Nisso Groep ontstond in 1999 uit een fusie van de Rutgers Stichting en het NISSO (Nederlands Instituut voor Sociaal Sexuologisch Onderzoek). De Rutgers Stichting hield zich bezig met hulpverlening en voorlichting, het NISSO deed onderzoek. Na een nieuwe fusie op 1 januari 2011 met de World Population Foundation (WPF) heette de organisatie Rutgers WPF. Sinds 2015 heet de organisatie Rutgers.

Werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Rutgers ondersteunt professionals en intermediaire doelgroepen bij seksuele voorlichting en hulpverlening. Dit gebeurt door onderzoek, documentatie, ontwikkelen van materialen, advies en pleitbezorging. Rutgers geeft ook direct voorlichting aan de uiteindelijke doelgroepen zoals jongeren, migranten en gehandicapten.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]