Ruud Jolie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ruud Jolie
Ruud Jolie
Ruud Jolie
Algemene informatie
Geboren Tilburg, 19 april 1976
Nationaliteit Nederlandse
Beroep gitarist
Bekend van Within Temptation
Website Officiële website

Ruud Jolie (Tilburg, 19 april 1976) is gitarist van de Nederlandse symfonische-metalband Within Temptation. Hij is actief in de band sinds 2002.

Als kind speelde Jolie vooral keyboard, maar al gauw ontwikkelde hij een voorliefde voor de gitaar na het zien van een video van een Iron Maiden-concert. Na zijn middelbare-schoolopleiding ging hij dan ook naar het conservatorium, waar hij in 1999 afstudeerde op de jazzgitaar.

Jolie begon zijn carrière bij een aantal lokale bands. Vervolgens ging hij spelen bij Brotherhood Foundation, een nu-metal band waarbij hij twee jaar bleef. Bij een optreden van de band in 1998 op het Dynamo festival in Tsjechië ontmoette hij Within Temptation. Op dat moment was Michiel Papenhove nog de gitarist van Within Temptation.

Na Brotherhood Foundation ging Jolie in 2001 spelen bij de alternatieve-rockband Vals Licht. Een maand later kreeg hij echter al het verzoek van Within Temptation om Michiel Papenhove te komen vervangen, aangezien die zou gaan stoppen. Ruud wees het voorstel af; hij was immers pas net begonnen bij Vals Licht en vond het niet gepast om zo snel alweer te vertrekken. Een paar maanden later besloot hij wel om bij Within Temptation te spelen als tijdelijk lid, totdat de band definitief een nieuwe gitarist zou hebben gevonden. Dit tijdelijke veranderde later in Jolies definitieve lidmaatschap.

In 2010 ging hij mee op tournee met Agua de Annique ter vervanging van Joris Dirks. Eveneens in 2010 vormde hij samen met onder anderen zangers Damian Wilson (Threshold) en Anneke van Giersbergen (Agua de Annique, ex-The Gathering) het project Maiden uniteD, waarbij nummers van Iron Maiden in akoestische versie worden uitgevoerd.