Rykel de Bruyne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Rykel H. de Bruyne is een Nederlands malacoloog. Hij is de coördinator van het Atlasproject Nederlandse Mollusken (Stichting Anemoon) en heeft veel bijgedragen aan de popularisering van de malacologie in Nederland.

Hij werkte onder meer voor het Rijks Instituut voor Visserij Onderzoek (RIVO), de voormalige Rijks Geologische Dienst, het Muséum national d'histoire naturelle in Parijs, het Nationaal Natuurhistorisch Museum Naturalis in Leiden en het Expertisecentrum voor Taxonomische Identificatie (ETI) in Amsterdam. Hij is ook verbonden aan de afdeling Malacologie van het Zoölogisch Museum te Amsterdam.

Vooral de Veldgids schelpen uit 2004 geldt als één van de beste en volledige werken over de schelpen van de weekdieren van de Zuidoostelijke Noordzeekust. Het in 2013 verschenen werk over de Schelpdieren van het Nederlandse Noordzeegebied, waaraan tientallen mensen en instituten meewerkten, is de eerste volledige ecologische atlas voor alle mariene weekdieren (Mollusca) van de Nederlandse kustwateren en het buitengaats gebied van het Nederlandse Continentale Plat (NCP).