Zoölogisch Museum Amsterdam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dick Hillenius in het Zoölogisch Museum Amsterdam (1970)

Het Zoölogisch Museum Amsterdam (ZMA) was een natuurhistorisch museum in Amsterdam en was een onderdeel van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica (FNWI) van de Universiteit van Amsterdam.

Geschiedenis[bewerken]

De collectie van het Zoölogisch Museum werd in 2011 samengevoegd met die van natuurhistorisch museum Naturalis en het Nationaal Herbarium Nederland in NCB Naturalis (Nederlands Centrum voor Biodiversiteit). Om de verhuizing te markeren presenteerde museum Naturalis van 14 oktober 2011 tot en met 19 augustus 2012 de tentoonstelling Naturalia, van circusdier tot wetenschappelijk object, waarin objecten uit de collectie van het ZMA werden getoond.

Het was een van de twee grote natuurhistorische musea in Nederland. De totale collectie omvatte ongeveer 13 miljoen geregistreerde objecten en werd voornamelijk voor wetenschappelijke doeleinden gebruikt. Het museum had naast de museale taken – beheer en behoud van de collecties en tentoonstellen – ook een belangrijke wetenschappelijke en een (universitaire) onderwijsfunctie. In het Aquariumgebouw van Artis organiseerde de afdeling Tentoonstellingen exposities rond het thema 'de mens in de natuur, de natuur in de mens'.

Het museum was onderverdeeld in drie afdelingen en twee departementen:

  • Departementen
    • Tentoonstellingen
    • Biodiversiteit Informatica

Externe link[bewerken]