Rzjevskaja

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Логотип метро в системе бренда московского транспорта.svg
Rzjevskaja
Ржевская
Ст. м. Ржевская. Проект.jpg
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 11 van Moskou Grote Ringlijn
Opening 2022
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 1
Perronsporen 2
Aansluitend(e) metrostation(s)
Lijn Station
Moskwa Metro Line 6.svg Rizjskaja
Route
Metrolijn 11 van Moskou Richting Volgend station
Met de klok mee Stromynka
Tegen de klok in Sjeremetjevskaja
Ligging
Coördinaten 55° 48′ NB, 37° 38′ OL
Rzjevskaja (metro van Moskou)
Rzjevskaja
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Rzjevskaja (Russisch: Ржевская ) is een toekomstig station aan de Grote Ringlijn van de Moskouse metro. Het station ligt op de grens van de rayons Marina Rosjtsja en Metsjanski. De opening van het station was gepland voor 2022 als onderdeel van het deeltraject LefortovoSavjolovskaja.

Naam en ligging[bewerken]

Het station werd aanbesteed als Rizjskaja maar is op 8 april 2015 Rzjevskaja genoemd naar de gelijknamige voorstadshalte die boven het station ligt. Het bouwterrein ligt op de plaats van de voormalige Rigase Radiomarkt naast het Krestovski viaduct. Van alle stations van de Grote ringlijn ligt het het dichtst bij het Kremlin en is samen met Roebtsovskaja een van de twee in het centrale district van Moskou. Het station krijgt een overstap naar de Kaloezjsko-Rizjskaja-lijn door een verbindingstunnel naar Rizjskaja. De verdeelhallen komen aan de beide uiteinden van het station. De westelijke sluit aan op een bestaande voetgangerstunnel onder het stationsplein van Station Moskva Rizjskaja, de oostelijke komt bij de voorstadshalte Rzjevskaja waarmee ook een overstap mogelijk is naar de voorstadstreinen.

Ontwerp[bewerken]

Het ontwerp van het station werd in 2013 door het Spaanse bedrijf Bustren ter hand genomen. Dat ontwerp werd echter verworpen en in 2016 kwam er een Russisch ontwerp voor een pylonenstation De inrichting van het station kwam tot stand via een stemming op het inspraakportaal “actieve burgers”, dat op 13 juni 2017 koos voor het ontwerp van Blank ARCHITECTS (Россия). Het ontwerp symboliseert de poorten naar de stad en de doorgangen tussen de pylonen zijn dan ook als poort uitgevoerd.