S.K. Souburg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schaakklub Souburg (SKS) is een schaakvereniging in Oost-Souburg en is opgericht op 22 oktober 1976 door Jean de Decker. Hiervoor heeft de club ook al eens bestaan in de jaren 50.

SKS I komt uit in de derde klasse KNSB, waarin het in het seizoen 2009-2010 de tweede plaats behaalde. SKS II speelt in de hoofdklasse van de Zeeuwse Schaakbond. Verder speelt Schaakklub Souburg in de avondcompetitie met Souburg A en Souburg B in de eerste klasse en Souburg C in de tweede klasse.

Souburgse jeugdspelers doen sinds jaar en dag mee aan de Zeeuwse kampioenschappen, waarvan vaak met succes. Enkelen hebben zelfs de Nederlandse jeugdschaakkampioenschappen gehaald. Door het afnemend aantal jeugdleden, waar de gehele Zeeuwse Schaakbond mee te kampen heeft, is Souburg enige jaren niet actief geweest met jeugdteams. In het seizoen 2012-2013 werd dit nieuw leven ingeblazen, en prompt werd het E-team Zeeuws Kampioen.

SKS organiseert jaarlijks een aantal schaaktoernooien. Zo is zij onder andere betrokken bij de organisatie van het internationale Hogeschool Zeeland Schaaktoernooi in Vlissingen en organiseert verder jaarlijkse Zeeuwse kampioenschappen doorgeefschaken, snelschaken, het traditionele Oliebollentoernooi en het zogenaamde 'Schaakkroegentoernooi' in de binnenstad van Vlissingen, waarbij deelnemers in tweetallen spelen en steeds naar een ander café gaan om de volgende ronde te spelen. Hoogtepunt was wel het organiseren van een simultaan tegen toenmalig wereldkampioen Anatoli Karpov.

Externe link[bewerken]