SMART-L

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fregat met de SMART-L.
De SMART-L.

SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, L band) is een lange-afstand zoek radar voor marineschepen en is ontwikkeld door Thales Nederland, het voormalig Hollandse Signaalapparaten (Signaal).

Tijdens experimenten met de Hr. Ms. Tromp in december 2006 is het maximale bereik van de radar getest en was de SMART-L in staat om ballistische raketten tot 480 km afstand te detecteren. Verwacht wordt dat het bereik van de SMART-L kan worden opgevoerd tot 2000 km. Met deze resultaten is de SMART-L de beste lange-afstandsradar in de wereld. Hierdoor heeft het Nederlandse kabinet afgezien van de aankoop van kruisraketten, en zullen de Nederlandse LCF-fregatten waarschijnlijk geschikt gemaakt worden voor het Theatre Ballistic Missile Defence programma en uitgerust worden met Standard Missile SM-3 projectielen.

De APAR radar, ook ontwikkeld door Thales Nederland, is een aanvulling op de SMART-L.

Ballistische raket[bewerken]

De Koninklijke Marine heeft een succesvolle test uitgevoerd met het prototype van de gemodificeerde luchtwaarschuwingsradar SMART-L, aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr.Ms. Tromp. Tijdens een beproeving in de Stille Oceaan bij de Hawaïaanse eilanden bleek de roterende SMART-L vroeg in de avond van 7 december (NL tijd) het signaal op te kunnen pikken van een ballistische raket, die op vierhonderd kilometer afstand door de Amerikanen was afgevuurd.

De radar bleek in staat het projectiel tot buiten de dampkring te volgen en zijn baan volledig te berekenen. Deze informatie is een absolute voorwaarde om iets tegen een ballistische raketaanval te doen. De beproeving betrof de nieuwe mogelijkheden van de SMART-L, oorspronkelijk ontworpen om te ‘kijken’ tot op maximaal dertig kilometer hoogte. Die afstand is nu verveelvoudigd. Wat dat betreft schreef Nederland radargeschiedenis.

Tactische ballistische raketten vormen wereldwijd een toenemend gevaar voor bijvoorbeeld grote steden of uitgezonden troepen in missiegebieden. Ook de Verenigde Staten en Japan zijn in staat ballistisch gevaar buiten de dampkring op te ruimen. Het is van groot belang ballistische raketten zo hoog en ver mogelijk van de bewoonde wereld te vernietigen. Niet alleen omdat ze op weg naar boven een lagere snelheid hebben waardoor het minder lastig is ze te ‘pakken’, maar ook vanwege de brokstukken. Dit zogenoemde debris verbrandt in de dampkring op weg naar de aarde en richt daar zodoende geen schade aan.

Externe links[bewerken]