SMART-L

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een fregat met de SMART-L.
De SMART-L.

SMART-L (Signaal Multibeam Acquisition Radar for Targeting, L ongrange) is een lange-afstands luchtverdedigings radar ontwikkeld door Thales Nederland, het voormalig Hollandse Signaalapparaten (Signaal). De SMART-L werkt in de D-band (1-2 GHz) en is geschikt voor lange afstands waarneming en waarschuwing vanaf de grond, vanaf de zee en (gekoppeld met AWACS) vanuit de lucht; voor waarneming van en waarschuwing voor ballistische raketten; voor hoogtedetectie en voor van de grond geleide onderscheppingstaken (GCI). Deze wordt (ook onder de benaming S1850 radar) aan boord van Engelse, Deense, Duitse, Franse, Italiaanse, Nederlandse en Zuid-Koreaanse marineschepen gebruikt.

-- De beschikbare versies zijn de volgende --

 • SMART-L MM/N (Multi Mission Naval)
 • SMART-L MM/F (Multi Mission Fixbased)
 • SMART-L MM/D (Muti Mission Deployable)

-- Beschikbare technische gegevens --

 • Waarneming ballistische raketten 2000km
 • Waarnmening luchtdoelen 480km
 • Waarneming gronddoelen 60km
 • Minimum bereik 5km
 • Volgcapaciteit 1000 doelen
 • Antennegewicht 9 ton
 • Frekwentieband D-band
 • Update tijd 5 sec. of <
 • IFF geintegreerde antenne voor mode 5 en mode S

Tijdens experimenten met de Hr. Ms. Tromp in december 2006 werd het maximale bereik van de radar getest en inmiddels heeft Thales de bovenstaande data officieel vrijgegeven. Met deze resultaten is de SMART-L een van de beste lange-afstandsradars ter wereld. In december 2017 werd de eerste van totaal 6 SMART-L radars in Den Helder overgedragen aan de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Binnenkort zullen 4 stuks beschikbaar zijn voor de Luchtverdedigings- en Commandofregatten van het CZSK. De 2 andere zijn t.b.v. de aircontrol taak van het CLSK en worden op het vasteland geplaatst.

De APAR radar, ook ontwikkeld door Thales Nederland, is een aanvulling op de SMART-L.

Ballistische raket[bewerken]

De Koninklijke Marine heeft een succesvolle test uitgevoerd met het prototype van de gemodificeerde luchtwaarschuwingsradar SMART-L, aan boord van het luchtverdedigings- en commandofregat (LCF) Hr.Ms. Tromp. Tijdens een beproeving in de Stille Oceaan bij de Hawaïaanse eilanden bleek de roterende SMART-L vroeg in de avond van 7 december (NL tijd) het signaal op te kunnen pikken van een ballistische raket, die op vierhonderd kilometer afstand door de Amerikanen was afgevuurd.

De radar bleek in staat het projectiel tot buiten de dampkring te volgen en zijn baan volledig te berekenen. Deze informatie is een absolute voorwaarde om iets tegen een ballistische raketaanval te doen. De beproeving betrof de nieuwe mogelijkheden van de SMART-L, oorspronkelijk ontworpen om te ‘kijken’ tot op maximaal dertig kilometer hoogte. Die afstand is nu verveelvoudigd. Wat dat betreft schreef Nederland radargeschiedenis.

Tactische ballistische raketten kunnen een wereldwijd gevaar vormen voor grote steden of voor bepaalde missiegebieden. De Verenigde Staten, Rusland en Japan zijn in staat ballistisch gevaar al buiten de dampkring uit te schakelen. Het is van belang ballistische raketten zo hoog en ver mogelijk te vernietigen i.v.m. een mogelijk nuceaire of chemische lading. De resterende brokstukken verbranden daarna in de dampkring en richten minimale schade aan.

Externe links[bewerken]