SV Paul Keres

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schaakvereniging Paul Keres
Algemene gegevens
Opgericht 1968
Plaats Vlag Utrecht (gemeente) Utrecht
Sportruimte Utrechts Stedelijk Gymnasium
Bond KNSB
Sport(en) Schaken
Aantal leden 100
Homepage www.paulkeres.nl
Portaal  Portaalicoon   Sport

Schaakvereniging Paul Keres is een schaakvereniging in Utrecht.

Geschiedenis[bewerken]

De club komt voort uit de diverse studentenschaakclubs van studentenverenigingen zoals Unitas en Veritas. In 1968 fuseerden deze clubs tot Utstud. Nadat de vereniging ook werd opengesteld voor niet-studenten werd zij in 1975 hernoemd naar SV Paul Keres, genoemd naar de Estische schaker Paul Keres. De studentikoze sfeer is echter behouden gebleven: nog steeds is gezelligheid even belangrijk als de resultaten.

Tegenwoordig heeft de vereniging circa 100 leden, onder wie de Internationale Meesters Hugo ten Hertog en Xander Wemmers. Elke donderdagavond wordt de clubavond gehouden in het Utrechts Stedelijk Gymnasium, Ina Boudier Bakkerlaan 7 in Utrecht. Door het op maat gemaakte indeelsysteem kan elke schaker steeds een tegenstander van gelijk formaat vinden. Daarnaast zijn er uiteraard snelschaak- en rapidtoernooien. In de zomer organiseert SV Paul Keres samen met andere verenigingen de 'ZomerAvondKompetitie' (ZAK).

SV Paul Keres neemt met zes teams deel aan de KNSB- en SGS-competitie. De eerste vier teams spelen in de landelijke competitie, waarbij het eerste team in de 1e klasse speelt.

Het grootste sportieve succes haalde SV Paul Keres in 2014 in de landelijke KNSB-beker. Na twee eerdere finaleplaatsen wist het team, bestaande uit Hugo ten Hertog, Xander Wemmers, Demre Kerigan en Peter Lombaers, in Wijchen de beker binnen te slepen. Zowel DSC Delft als HMC Den Bosch werden verslagen.

Jaarlijks organiseert SV Paul Keres het Open Kampioenschap van Utrecht, een weekendtoernooi waar steeds circa 200 spelers aan meedoen.

Externe link[bewerken]