Naar inhoud springen

Saaremaa (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Sijtze Reurich (overleg | bijdragen) op 22 apr 2020 om 08:58. (Twee verwijzingen naar plaatsjes met kerken vervangen door verwijzingen naar de plaatsjes waar de kerken daadwerkelijk staan.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Saaremaa
Eiland van Vlag van Estland Estland
Saaremaa (Estland)
Saaremaa
Locatie
Land Vlag van Estland Estland
Locatie Oostzee
Coördinaten 58° 25′ NB, 22° 30′ OL
Algemeen
Oppervlakte 2673 km²
Inwoners 31.304
(11,7 inw./km²)
Hoogste punt 54 m
Detailkaart
Kaart van Saaremaa
Foto's
Portaal  Portaalicoon   Baltische staten

Saaremaa (Duits/Zweeds: Ösel) is een eiland voor de westkust van Estland. Het is het op één na grootste eiland in de Oostzee. Het meet 2673 km² en telt 31.304 inwoners (2017). Daarvan wonen er 13.000 in de hoofdplaats Kuressaare.

Het eiland heeft een vaste verbinding met het naburige Muhu, waarmee het een provincie (maakond) vormt. Muhu is vanuit de Estische haven Virtsu te bereiken. Ook is er een bootverbinding met Hiiumaa dat ten noorden van Saaremaa ligt. Tevens is er gedurende de zomermaanden een veerverbinding met Ventspils in Letland.

Saaremaa is dicht bebost. Kenmerkend voor de begroeiing zijn de talrijke jeneverbesstruiken. De kust is zeer gevarieerd met in het noorden bij Panga steile rotsen. In het zuidwesten van het eiland ligt het schiereiland Sõrve, in het noordwesten het schiereiland Tagamõisa.

De hoofdplaats Kuressaare is ontstaan rond een burcht van het bisdom Ösel-Wiek en is vanouds bekend als kuuroord. Veel van de kleine plaatsjes op Saaremaa hebben zeer oude kerken (onder meer: Valjala, Karja, Pöide, Kaarma), die ook een verdedigingsfunctie hadden.

Een opvallende geologische bezienswaardigheid op Saaremaa is de krater van Kaali, die een doorsnee van 110 meter heeft en samen met nog 8 kleinere kraters aan het begin van het eerste millennium v.Chr. ontstaan is door een meteorietinslag.

De naam van het eiland, Saaremaa, betekent niet meer dan 'eiland' en dat geldt ook voor de Zweeds/Duitse naam Ösel.

Saaremaa vormt met enkele kleine eilandjes eromheen een aparte gemeente.

Bekende bewoners

Afbeeldingen

Zie de categorie Saaremaa van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.