Salmaan Taseer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Salmaan Taseer in oktober 2009

Salmaan Taseer (Simla, 31 mei 1944 - Islamabad, 4 januari 2011) was een Pakistaans zakenman en politicus van de PPP die van 2008 tot aan zijn dood gouverneur van Punjab was. Hij werd in Islamabad door Malik Mumtaz Qadri, één van zijn eigen lijfwachten, vermoord met 26 schoten omdat hij, als moslim, pleitte voor afschaffing van Pakistans blasfemiewet, op grond waarvan de christelijke Asia Bibi ter dood werd veroordeeld. Op 5 januari kreeg Taseer een staatsbegrafenis, alhoewel toonaangevende islamitische geestelijken en organisaties hadden opgeroepen tot een boycot.

Martelaar[bewerken]

Op 3 oktober 2011 bepaalde Een rechtbank in Pakistan dat Malik Mumtaz Hussain Qadri de doodstraf kreeg voor het vermoorden van Salman Taseer. Er rees veel protest tegen het doodvonnis, en bovendien was er in Pakistan toen een moratorium op de uitvoering van de doodstraf van kracht. Dat werd echter in december 2014 opgeheven voor doodstraffen wegens terrorisme, en op 28 februari 2016 werd Mumtaz Qadri opgehangen in de Adiala-gevangenis te Rawalpindi. Ook ditmaal gingen op vele plaatsen boze moslims de straat op om te protesteren tegen de executie van Muntas Qadri.[1] De "shaheed" (martelaar) kreeg een praalgraf in de heuvels buiten Islamabad, waar pelgrims hem vereren als wali.[2]

TLP[bewerken]

Vereerders van de opgehangen lijfwacht hebben een politieke partij opgericht: Tehrik-i-Labaik Pakistan (TLP). Leider is De geestelijke Khadim Hussain Rizvi. Hij noemt Muntas Qadri "een held", en oud-premier Nawaz Sharif]] "een verrader". De partij concentreert zich op de handhaving van de strenge blasfemiewetten, en blokkeerde in november 2017 de vitale verbindingsweg van Karachi naar Islamabad enkele weken. De minister van justitie, die in de ontwerp-kieswet de tekst van het eedformulier voor parlementsleden en ministers wat had verlicht, moest aftreden. Het oude eedformulier kwam terug en de minister trad af.

Bij de parlementsverkiezingen van 28 juli 2018 behaalde de partij alleen twee zetels in het deelstaatparlement van Sind.

Op 30 augustus 2018 organiseerde de TLP een protestmars van Lahore naar Islamabad tegen de cartoonwedstrijd die Geert Wilders in Nederland had georganiseerd. De mars veranderde in een feest toen het bericht binnenkwam dat Wilders de wedstrijd had afgelast.