Sam Nujoma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sam Nujoma als president in 2003

Samuel Daniel Shafiishuna Nujoma (Ongandjera, 12 mei 1929) was de eerste president van de onafhankelijke republiek Namibië. Sinds de oprichting van SWAPO (South West African People's Organization) in 1960 is Nujoma de onbetwiste leider van de partij. Nujoma leidde de gewapende opstand tegen het toenmalige Zuid-Afrikaanse bewind.

Als SWAPO-leider werd Nujoma uitgeroepen tot president van de na de verkiezingsoverwinning van de SWAPO in 1989. UNTAG, een speciale vredesmissie van de Verenigde Naties zorgden voor vrije verkiezingen.

Nujoma werd op 21 maart 1990 beëdigd als president door Javier Pérez de Cuéllar, Secretaris-generaal van de Verenigde Naties. Hij werd herkozen in 1994 en 1999 en heeft drie termijnen van vijf jaar uitgediend. Voordat Nujoma voor de derde maal als president kon worden gekozen, werd een grondwetswijziging door het parlement, wat voor meer dan twee derde uit SWAPO partijleden bestaat, goedgekeurd. Nujoma heeft geen pogingen ondernomen om voor een vierde ambtstermijn gekozen te worden.

Op 21 maart 2005 heeft hij de presidentiële macht overgedragen aan zijn opvolger Hifikepunye Pohamba, welke door Nujoma zelf als opvolger aangewezen werd. Nujoma heeft in november 2007 ook afstand gedaan van het partijpresidentschap van de SWAPO.

Nujoma the Movie[bewerken | brontekst bewerken]

Nujoma heeft zijn leven beschreven in een autobiografie. In 2005 is een begin gemaakt met de verfilming van het levensverhaal van Nujoma.

  • Sam Nujoma, Where Others Wavered, My life in SWAPO and my participation in the liberation struggle of Namibia. (2001)