Sam Walton

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Samuel Moore (Sam) Walton (Kingfisher, 29 maart 1918 - Little Rock (Arkansas), 5 april 1992) was een Amerikaanse zakenman die bekend is als de oprichter van Walmart en Sam's Club. Wal-Mart stores inc. groeide uit tot de grootste corporatie qua omzet en tot de grootste private werkgever. Walton is op een gegeven moment de rijkste man in Amerika geweest.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Jeugd en studie[bewerken | brontekst bewerken]

Walton werd geboren in Kingfisher als zoon van Thomas Gibson en Nancy Lee. Hij woonde daar met zijn ouders tot 1923. Werken op een boerderij bracht hen niet genoeg op. Walton ging werken voor zijn broers bedrijf Walton Mortgage Company.

Hij en zijn familie verhuisden naar Oklahoma. Ze verhuisden van plaats tot plaats voor meerdere jaren.

Uiteindelijk verhuisde zijn familie naar Colombia, Missouri. Walton groeide op tijdens de crisis van de jaren 30. Als klusjes melkte hij koeien en was hij een tijdje krantenbezorger.

Op de David H. Hickman High School werd Walton uitgeroepen tot 'veelzijdigste jongen'. Hierna ging hij studeren aan de Universiteit van Missouri, in de hoop een manier te vinden om zijn familie te helpen. In die tijd had hij een aantal bijbaantjes.

Winkeleigenaar[bewerken | brontekst bewerken]

In 1945 begon Walton, net uit het leger gekomen, zijn eerste winkel op de leeftijd van 26 jaar. Met de hulp van een lening van 20.000$ die hij van zijn schoonvader kreeg, plus 5.000$ die hij had gespaard in het leger. Walton kocht een Ben Franklin winkel in Newport, Arkansas.

Zijn winst groeide van $80.000 naar $225.000 in 3 jaar. Holmes kocht later voor $50.000 de inhoud van het gebouw over.

Met nog 1 jaar lease over, maar de winkel verkocht, overlegden hij, zijn vrouw en zijn schoonvader over een aankoop van een nieuwe locatie in Bentonville (Arkansas). Walton besprak een aankoop van een kleine winkel en de naam van het gebouw, op voorwaarde dat hij 99 jaar lease kreeg om naar de winkel ernaast te kunnen uitbreiden. De eigenaar van de winkel weigerde meerdere keren en Walton wilde het al opgeven toen zijn schoonvader, zonder dat Sam dat wist, de winkeleigenaar nog een keer bezocht om deze $20.000 te betalen.

Levenseinde[bewerken | brontekst bewerken]

Walton overleed als gevolg van multipel myeloom.

Referentie[bewerken | brontekst bewerken]