Samantabhadra

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Samantabhadra
Taalvarianten
Sanskriet समन्तभद्र / samanta bhadra
Tamil சமந்தபத்திரர்
Tibetaans ཀུན་ཏུ་བཟང་པོ།
Wylie Kun-tu bzang-po
Thais พระสมันตภัทรโพธิสัตว์
Vietnamees Phổ Hiền Bồ Tát
Traditioneel Chinees 普賢菩薩
Vereenvoudigd Chinees 普贤菩萨
Hanyu pinyin pŭ xián pú sà
Wade-Giles P'u3 hsien2 p'u2 sa4
Jyutping pou2 jin4 pou4 saat3
Mongools Qamugha Sain / Хамгаар Сайн
Japans Fugen bosatsu / 普賢菩薩 (ふげんぼさつ)
Koreaans ? bosal / 普賢菩薩
Portaal  Portaalicoon   Taal

Samantabhadra is een bodhisattva in het Mahayana-boeddhisme. Zij/hij wordt geassocieerd met de boeddhistische oefeningen en meditatie. Samen met Sakyamuni Boeddha en mede-bodhisattva Manjusri vormen ze de Sakyamuni drie-eenheid in het boeddhisme. Hij/zij is de patroon van de Lotussoetra en volgens de Avatamsakasoetra heeft hij/zij de tien grote geloften afgelegd die een bodhisattva hoort te doen. In China wordt Samantabhadra geassocieerd met actie en Manjusri wordt geassocieerd met wijsheid. Samen met Sakyamuni Boeddha vormen zij de Huayansanzun.

De Chinese berg Emei Shan wordt gezien als de plaats waar Samantabhadra verlichting verkreeg. De berg is heilig en trekt dagelijks veel bedevaartgangers. Ook onder niet-religieuze toeristen is de plaats populair. Rond het hoogste punt staat de hoofdtempel van de berg, die gewijd is aan Samantabhadra. Buiten de tempel staat een groot goudkleurig beeld van Samantabhadra die alle vier windrichtingen toekijkt.

Samantabhadra wordt meestal afgebeeld met een ongeopende lotusbloem met steel. Ook komt het vaak voor dat ze op een olifant zit, soms op drie olifanten of op een drie- of vierkoppige olifant.[1][2]