Amon Amarth (Midden-aarde)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Sammath Naur)
de locatie van Amon Amarth in Mordor

De Amon Amarth (Nederlands: Doemberg, Engels: Mount Doom) of Orodruin (Nederlands: berg van het rode vuur, Engels: fiery mountain) is een vulkaan in Midden-aarde, de fictieve wereld uit de boeken van J.R.R. Tolkien.

De Doemberg ligt in Mordor en is de plek waar Sauron rond het jaar 1600 van de Tweede Era de Ene Ring smeedt in de Doemspleet. Deze Ring wordt gesmeed om andere Ringen van Macht te overheersen. Hij is bijna onverwoestbaar; alleen het vuur waarin hij gesmeed is kan hem vernietigen.

In de Oorlog van het Laatste Bondgenootschap hakt Isildur de vinger van Sauron eraf met de Ene Ring eraan. Hij wil hem vernietigen, maar als hij voor de Doemspleet staat, raakt hij bezeten van de ring. Elrond moet op dat moment toekijken maar kan niets doen.

de vulkaan Ngauruhoe was de Doemberg in de filmtrilogie

Millennia later, in het jaar 3018 van de Derde Era, is de Ring in bezit gekomen van de hobbit Frodo Balings. Sauron is dan zeer machtig en streeft naar wereldheerschappij. Daarom zoekt hij onophoudelijk naar de verloren Ring. Om Sauron tegen te houden begint Frodo aan de queeste die beschreven wordt in In de Ban van de Ring: hij reist naar de Doemberg midden in Mordor om de Ene Ring te vernietigen. Bij de Doemspleet besluit Frodo de Ring te houden en te gebruiken. Dan wordt hij echter door Gollem, een eerdere Ringdrager, besprongen en bevochten, waarbij Gollem de Ring te pakken krijgt en in uitzinnige vreugde in het vuur van de Doemberg valt. Zo worden de Ring en Sauron vernietigd. Bij deze gebeurtenis heeft de vulkaan een laatste krachtige uitbarsting.

In de filmtrilogie van Peter Jackson, gebaseerd op Tolkiens boek, werd de Nieuw-Zeelandse vulkaan Ngauruhoe gebruikt als Doemberg. Voor overzichtsshots werd een model gebruikt, omdat de Ngauruhoe heilig is voor de mensen die bij de vulkaan wonen en de top dus niet gefilmd mocht worden. Ook zijn er opnames gemaakt in Nationaal park Timanfaya.