Nationaal park Timanfaya

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Nationaal park Timanfaya
Nationaal park
Nationaal park Timanfaya (Canarische Eilanden)
Nationaal park Timanfaya
Situering
Land Spanje
Locatie Lanzarote
Coördinaten 29° 1′ NB, 13° 47′ WL
Informatie
IUCN-categorie II (Nationaal park)
Oppervlakte 51,07 km²
Opgericht 9 augustus 1974
Bezoekers 1.549.003 (in 2011)
Foto's
Timanfaya
Maanlandschap op aarde
Het transportmiddel in Timanfaya

Nationaal Park Timanfaya (Spaans: Parque nacional de Timanfaya) of Montañas del Fuego (letterlijk: vuurbergen) is een natuurgebied op Lanzarote, het gebied bestaat uit een uniek vulkanisch, "maan" landschap. Dit landschap ontstond door een vulkaanuitbarsting in 1730. Er is nog steeds sprake van vulkanische activiteit.

Lava[bewerken | brontekst bewerken]

Door de neergeslagen lava kan er in de omgeving van het Nationaal park Timanfaya een wijn met een bijzondere smaak verbouwd worden. Het gebied beslaat ongeveer 51 vierkante kilometer. Het is niet toegestaan zonder gids in het natuurgebied te wandelen.

Toeristische mogelijkheden[bewerken | brontekst bewerken]

Er zijn drie verschillende locaties aan de toegangsweg waar toeristische activiteiten plaatsvinden.

Dromedaris-rit of wandeling[bewerken | brontekst bewerken]

Bezoekers kunnen in een bus of op de rug van een dromedaris een gedeelte van het gebied bezoeken. Dit kan zonder aanmelding vooraf.

Een wandeling van 3 km over de Termesanaroute met gids duurt twee uur, waarbij twee groepjes ieder aan een kant beginnen, waarbij halverwege de sleutels van de busjes worden uitgewisseld. Deze wandeling moet twee maanden van tevoren worden aangevraagd en 48 uur van tevoren worden herbevestigd. Dit om te voorkomen dat te veel mensen in dit kwetsbare gebied komen.

Bezoekerscentrum[bewerken | brontekst bewerken]

Boven op een vulkaan is een bezoekerscentrum gesitueerd. Hier is het restaurant El Diablo gevestigd, ontworpen door César Manrique, waar op vulkanische warmte wordt gekookt. Dit centrum is met de auto bereikbaar na het betalen van een toegangsprijs bij de entree, waarbij een toeristische busrit van ongeveer 40 minuten door het vulkaanlandschap is inbegrepen.

Museum[bewerken | brontekst bewerken]

Een klein, gratis toegankelijk bezoekerscentrum/museum ligt aan de hoofdweg, het Centro de Visitantes e Interpretacio. Hier kan men informatie verkrijgen over de geschiedenis van het vulkanische gebied. Het moderne gebouw ligt deels ondergronds.

Bereikbaarheid[bewerken | brontekst bewerken]

Met de auto is het park bereikbaar via de LZ-67.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Parque Nacional de Timanfaya van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.