Samtgemeinde Schüttorf

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schüttorf
Samtgemeinde in Duitsland Vlag van Duitsland
Wapen van Schüttorf
Samtgemeinde Schüttorf (Nedersaksen)
Samtgemeinde Schüttorf
Situering
Deelstaat Nedersaksen
Landkreis Grafschaft Bentheim
Coördinaten 52° 19′ NB, 7° 13′ OL
Algemeen
Oppervlakte 133,14 km²
Inwoners (31-12-2010) 15.540
(117 inw./km²)
Hoofdplaats Schüttorf
Hoogte 33,35 m
Burgemeester Manfred Windhaus (partijloos)
Overig
Postcode 48465
Kenteken NOH
Bestuurlijk 6 deelnemende gemeenten
Zetels in de raad 31 zetels
Gemeentenummer 03 4 56 5403
Website www.schüttorf.de
Portaal  Portaalicoon   Duitsland

De Samtgemeinde Schüttorf is een samenwerkingsverband tussen zes gemeenten rondom de stad Schüttorf en de stad zelf. De samtgemeinde ligt in het Nedersaksische landkreis Grafschaft Bentheim. Het doel van een Samtgemeinde is om een gezamenlijke afwikkeling van de gemeentelijke taken te realiseren tussen de deelnemende gemeenten. Juridisch gezien blijven de gemeenten die hierin samenwerken zelfstandig.

Bestuurlijke indeling[bewerken]

De samtgemeinde Schüttorf bestaat uit de stad zelf en de vijf gemeenten die rond de hoofdplaats gelegen zijn. De volledige samenstelling van de samtgemeinde is:

(Alle inwonertallen per 01-03-2010)

Geschiedenis[bewerken]

Op 14 december 1970 werd de samtgemeinde Schüttorf opgericht, met negen deelnemende gemeenten: de stad Schüttorf, samen met de gemeenten Engden, Drievorden, Neerlage, Wengsel, Ohne, Quendorf, Samern en Suddendorf. Later fuseerden de gemeenten Engden en Drievorden tot de nieuwe gemeente Engden, de gemeenten Neerlage en Wengsel fuseerden tot de gemeente Isterberg en werd Suddendorf bij Schüttorf gevoegd zodat er nog maar zes gemeenten waren.

Taken[bewerken]

De taken die worden waargenomen door de samtgemeinde zijn een gezamenlijk beleid voor ruimtelijke ordening, bevorderen van het toerisme en het verzorgen van zuiveren van afvalwater en het ophalen van huisvuil. Ook heeft de samtgemeinde taken op het gebied van volwasseneneducatie, het scheppen en onderhouden van culturele inrichtingen en het voeren van een gemeentelijke basisadministratie.

Bestuur[bewerken]

De samtgemeinde wordt bestuurd door een eigen raad, een Samtgemeindecommissie uit de deelnemende gemeenten en een eigen burgemeester. Het samenwerkingsverband beschikt over een eigen zegel.

Politiek[bewerken]

De politiek van Schüttorf bestaat uit twee geledingen: die van de eigen stad (zie aldaar) en die van de samtgemeinde.

Zo bestaat er een burgemeester voor de stad en een burgemeester voor de samtgemeinde, alle andere gemeenten van de samtgemeinde hebben een eigen burgemeester.

Het ambt van burgemeester van Schüttorf en van de samtgemeinde was een erebaantje, beiden worden geholpen door een nietgekozen directeur (een voor de stad de ander voor het samenwerkingsverband). Aan deze "tweesporigheid" van een burgemeester en een directeur is in de herfst van 2005 een einde gemaakt. De burgemeesters zijn nu betaalde en gekozen krachten in de gemeente.

Raad van de samtgemeinde[bewerken]

De raad bestaat uit onderstaande partijen:

Partij Zetels
CDU 15
SPD 11
Bündnis 90/Die Grünen 3
FDP 1
Wählergemeinschaft Bürger für Bürger 1
Totaal 31

Externe link[bewerken]