San Andreas (film)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
San Andreas
(Filmposter op en.wikipedia.org)
Regie Brad Peyton
Producent Beau Flynn
Scenario Andre Fabrizio
Jeremy Passmore
Hoofdrollen Dwayne Johnson
Carla Gugino
Alexandra Daddario
Ioan Gruffudd
Archie Panjabi
Paul Giamatti
Muziek Andrew Lockington
Montage Bob Ducsay
Cinematografie Steve Yedlin
Productiebedrijf New Line Cinema
Village Roadshow
Pictures

RatPac-Dune
Entertainment
Flynn Picture Co.
Distributie Warner Bros. Pictures
Première 21 mei 2015 (Londen)
Vlag van België 27 mei 2015
Vlag van Nederland 28 mei 2015
Genre Rampenfilm
Speelduur 114 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 110 miljoen
Opbrengst US$ 474 miljoen[1]
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

San Andreas is een Amerikaanse rampenfilm uit 2015, geregisseerd door Brad Peyton, met in de hoofdrollen Dwayne Johnson, Carla Gugino, Alexandra Daddario, en Paul Giamatti.

Verhaallijn[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

De film begint met dat een jonge vrouw, Nathalie, met haar auto een klif inrijdt, nadat een steenlawine haar van de weg heeft afgeduwd. LAFD-reddingspiloot Raymond Gaines wordt met zijn team naar Nathalie gestuurd om haar uit de auto te bevrijden, voordat zij met haar auto in de diepte stort. Ray en zijn team, die intussen geïnterviewd worden, vinden Nathalie en redden haar net op tijd.

Intussen zijn seismologen dr. Lawrence Hayes en dr. Kim Park naar de Hooverdam afgereisd om een nieuw systeem uit te testen die aardbevingen kan voorspellen. Het systeem werkt, nadat het meerdere, kleine aardbevingen heeft voorspeld. Vervolgens geeft het systeem aan dat er een aardbeving van 7.1 op de Schaal van Richter gaat plaatsvinden. Door de aardbeving storten de Hooverdam en de Mike O'Callaghan-Pat Tillman Memorial brug in en komt dr. Park om het leven, doordat hij zichzelf opoffert om een klein meisje te redden. Later is er op het nieuws te zien dat er veel mensen zijn omgekomen en dat er verschillende steden in Zuid-Nevada zijn overstroomt.

Kort daarna doen dr. Hayes, samen met zijn studenten Alexi en Phoebe, een ontdekking dat de hele San Andreasbreuk'geactiveerd' is, waarbij er zware aardbevingen gaan komen, die ervoor zal zorgen dat de er een flink stuk land van de Verenigde Staten los komt.

Ray, die intussen is opgeroepen voor reddingswerk in Clark County in Nevada, gaat eerst langs het huis van zijn dochter Blake, zijn ex-vrouw Emma en de nieuwe vriend van Emma, Daniël Riddick om Blake's fiets af te leveren. Daar krijgt hij te horen dat Emma en Blake bij Daniël zullen intrekken. Vervolgens wimpelt hij hen af en gaat hij naar de luchthaven, zodat hij met zijn reddingshelikopter naar Clark County kan vliegen. Blake gaat met Daniël naar San Francisco, en ze ontmoet daar de broers Ben en Ollie Taylor. Emma is in Los Angeles aan het lunchen met Daniëls zus, Susan.

Ray belt Emma op om zijn excuses aan te bieden dat hij haar heeft afgewimpeld. Tijdens het telefoongesprek vind er een aardbeving van 9.1 op de Schaal van Richter plaats, en Ray ziet verschillende wegen en gebouwen instorten vanuit zijn helikopter. Het gebouw waar Emma zich bevind staat op het punt om in te storten en Ray zegt haar dat ze naar het dak moeten gaan, zodat hij haar kan ophalen. Emma wordt net op tijd door Ray gered, want kort daarna kantelt het gebouw, waarbij iedereen in het het gebouw en op de straat om het leven komt. Samen besluiten ze om naar San Francisco te vliegen om Blake te redden, die hen net op tijd heeft kunnen bereiken om te vertellen dat de verlaten is door Daniël en klem zit in een auto.

Intussen gaan Blake en Daniël weer weg uit San Francisco, maar door de aardbeving is de parkeergarage waarin ze zich bevinden ingestort. De auto stort een verdieping naar beneden en de chauffeur wordt vermorzeld door een stuk beton. Doordat het stuk beton de voorkant van de auto heeft vermorzeld, zitten Blake's benen vast en kan ze niet de auto verlaten. Daniël vertelt Blake dat hij hulp gaat halen, maar laat haar vervolgens achter om zichzelf in veiligheid te brengen. Het stuk beton die op de auto is gevallen, zakt steeds verder in, waardoor Blake steeds klemmer komt te zitten. Ben en Ollie ontdekken haar op tijd en kunnen haar met behulp van een krik haar net op tijd bevrijden.

Ondertussen komt dr. Hayes op het nieuws en legt uit wat er gaande is. Doordat de San Andreas breuklijn geactiveerd is, zal flink stuk land afgebroken van het Noord-Amerikaanse continent afbreken, en er zullen meer, zwaardere aardbevingen volgen. Hij vraagt daarom aan alle inwoners van San Francisco om de stad te verlaten, voordat ze allemaal zullen omkomen. Ook merkt hij op dat de aardbeving zoveel impact zal hebben, dat het aan de Oostkust merkbaar zullen zijn.

Blake, Ben en Ollie breken bij een elektronicazaak in Chinatown in en laat Ray en Emma weten dat ze in veiligheid is. Ze spreken af dat Blake naar de Coit Tower moet gaan, en daar opgehaald wordt. Ray en Emma vliegen richting San Francisco, maar moeten in Bakersfield een crashlanding maken, nadat de helikopter uitvalt door een motorstoring. Ze crashen in een winkelcentrum, waarbij ze midden in een winkelplundering terecht komen. Ray slaagt erin om een Ford pick-up te stelen en vervolgens kunnen ze weer richting San Francisco. Onderweg zien ze een ouder echtpaar die langs de weg staat en hen waarschuwt. De reden waarom ze gewaarschuwd werden, is dat door de aardbeving de San-Andreas breuklijn zichtbaar is geworden, waardoor San Francisco per auto onbereikbaar is geworden. Ze bedanken het ouder echtpaar en ruilen de pick-up in voor het vliegtuig dat het echtpaar bezit. Ray en Emma vliegen vervolgens naar San Francisco, maar door de extreme ravage daar, kunnen ze niet landen. Ze besluiten uit het vliegtuig te springen en landen vervolgens in het AT&T Park.

Blake, Ben, Ollie begeven zich naar de Coit Tower, maar die is onbereikbaar geworden door een vuurzee en ingestorte delen van de stad. Ze besluiten naar Nob Hill te gaan, aangezien dat een van de hoogste delen van de stad is. Onderweg vinden ze een verlaten brandweerwagen, en pakken de rantsoenen en een portofoon, zodat ze op de hoogte kunnen blijven van wat er gaande is. Vervolgens komt er een nieuwe zware aardbeving. Ben wordt bedolven onder een berg glassplinters, en een daarvan komt vast te zitten in z'n been. Blake haalt de splinter eruit en verzorgd de wond.

Intussen worden Ray en Emma geconfronteerd door de aardbeving. Nadat de aardbeving is afgelopen ziet Ray dat het waterniveau extreem is gezakt, waardoor er een Tsunami zal komen. Ray en Emma stelen een boot, en proberen zo snel mogelijk de Baai van San Francisco te verlaten, voordat die wordt overspoeld. Onderweg zien ze vele boten hetzelfde doen, maar velen kapseizen, doordat ze de steilheid van de tsunami niet aankunnen. Tevens wordt er een groot containerschip meegezeuld, de Golden Gate Bridge doormidden breekt. Hierdoor komt iedereen op de brug om het leven en wordt Daniël, die zich ook op de brug bevind, vermorzeld door een vallende container. Blake, Ben en Ollie horen op de portofoon de Tsunami waarschuwing, en zoeken onderdak in het gebouw van Daniël.

Door de Tsunami komen er veel mensen om het leven en ook valt er een cruiseschip op een gedeelte van de stad. Blake, Ben en Ollie kunnen zich net op tijd in veiligheid brengen, en zien Ray en Emma voorbij varen. Ray en Emma begeven zich naar het, inmiddels half ingezonken, gebouw en proberen hen te redden. Maar het gebouw zinkt steeds verder weg en Blake komt onderwater vast te zitten. Ray redt Blake net op tijd en ze kunnen het gebouw net op tijd verlaten, voordat het instort.

Even later zijn Ray, Emma, Blake, Ben en Ollie in een hulpverleningskamp en zien de reddingsoperatie op gang komen. De film eindigt met een satellietbeeld waarop te zien is dat het schiereiland van San Francisco is losgebroken en een eiland is geworden.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]