Sangre de Cristo Mountains

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sangre de Cristo Mountains
Sangre de Cristo Mountains
Hoogste punt Blanca Peak (Mount Blanca), 4374 m
Lengte 389 km
Breedte 190 km
Oppervlakte 44530 km²
Locatie Colorado en New Mexico
Coördinaten 37° 35′ NB, 105° 29′ WL
Onderdeel van Southern Rocky Mountains
Sangre de Cristo Mountains (Colorado)
Sangre de Cristo Mountains
Foto's
Blanca Peak of Mount Blanca is met 4374 meter de hoogste berg van de Sangre de Cristo Mountains
Portaal  Portaalicoon   Aardwetenschappen

De Sangre de Cristo Mountains zijn de zuidelijkste bergketen die tot de Rocky Mountains worden gerekend. De bergketen ligt in het zuiden van Colorado en het noorden van New Mexico, beiden deelstaten van de Verenigde Staten. De bergketen loopt van Poncha Pass in het noorden (in zuidelijk centraal-Colorado) naar het zuiden en zuidoosten, waar de bergketen eindigt bij Glorieta Pass (ten zuidoosten van Santa Fe).

De naam van het gebergte vertaald zich als de "bergketen van het bloed van Christus". De naam is in gebruik sinds het begin van de negentiende eeuw. In die tijd was het gebergte nog onderdeel van het exclusieve handelsgebied van de Spaanse/Mexicaanse kolonie Santa Fe de Nuevo México. De stad Santa Fe werd gesticht in 1607, aan de westelijke voet van het zuidelijke einde van de Sangre de Cristo Mountains. Voor 1800 werd naar het gebergte verwezen met de namen La Sierra Nevada, La Sierra Madre, La Sierra en The Snowies.

Onderdelen[bewerken | brontekst bewerken]

De gehele Sangre de Cristo Mountains bestaan uit verschillende kleinere bergketens. Van noord naar zuid zijn dit:

Sangre de Cristo Range[bewerken | brontekst bewerken]

De Sangre de Cristo Range is een hoge, ruige en smalle bergketen die in noord-zuid richting loopt van Poncha Pass in het noorden naar La Veta Pass in het zuiden (32 kilometer ten westen van Walsenburg). Deze bergketen vormt een hoge kam die de San Luis vallei in het westen scheidt van het stroomgebied van de Arkansas in het oosten. De Sangre de Cristo Range rijst zo'n 2100 meter op boven de valleien en vlaktes ten westen en noordoosten ervan.

Spanish Peaks[bewerken | brontekst bewerken]

Ten oosten van de hoofdkam staan twee prominente pieken, de "Spanish Peaks". Deze twee bergen zijn een van de beste voorbeelden van vulkanische dikes en werden beschermd als National Natural Landmark in 1976. De bergen zijn zichtbaar vanaf 214 kilometer in het noorden (Colorado Springs), 80 kilometer in het westen (Alamosa), 105 kilometer in het zuiden (Raton) en 137 kilometer in het oosten (La Junta). Deze pieken waren belangrijke oriëntatiepunten op het deel van de Santa Fe Trail dat door de bergen liep.

Culebra Range[bewerken | brontekst bewerken]

Het hoogste punt van de Culebra Range, Culebra Peak, is de meest zuidelijke top van de Rocky Mountains die hoger is dan 14.000 feet. Het is eveneens de enige berg hoger dan 14.000 ft in Colorado die niet op openbaar land gelegen is.

Zie de categorie Sangre de Cristo Mountains van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.