Saoutchik

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Saoutchik was een Franse carrosseriebouwer. De Oekraïense emigrant Jacques Saoutchik, voorheen meubelmaker van beroep, richtte in 1906 in Neuilly-sur-Seine, destijds een industrieel sterk opkomende voorstad ten noorden van Parijs, zijn bedrijf op. Zijn ontwerpen gelden sinds de jaren '20 van de vorige eeuw tot vandaag als de meest avantgardistische uit de automobielgeschiedenis.

Saoutchiks eerste carrosserieën werd geplaatst op een chassis van Isotta-Fraschini. Binnen vijftien jaar verkochten zijn sculpturen op wielen voor wel 40.000 Amerikaanse dollar. Opdrachtgevers waren koningen en keizers onder welke Haakon VII van Noorwegen, Haile Selassie van Ethiopië, Reza Pahlavi van Perzië en Rama VII van Siam.

Met de Tweede Wereldoorlog in aantocht stortte de vraag naar luxe automobielen in. Daarna voerde de Franse regering zware belastingmaatregelen op de fabricage van luxe goederen, teneinde die van eerste levensbehoeften te kunnen stimuleren. In 1952 nam Saoutchiks zoon Pierre de zaak over. Drie jaar later zag deze zich genoodzaakt de poorten van het bedrijf te sluiten.

Modellen[bewerken]