Saramacca (rivier)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kaart van de Saramacca Rivier in Suriname
Kaart van de Saramacca Rivier in Suriname
De Saramacca stroomt vanuit Sipaliwini richting het noorden van Suriname, waar hij uitmondt in de Atlantische Oceaan

De Saramacca is een rivier in Suriname die stroomt in de districten Sipaliwini, Para en Saramacca. De rivier ontspringt in het Wilhelminagebergte, stroomt in noordelijke richting en mondt vervolgens uit in de Atlantische Oceaan, samen met de rivier de Coppename.

De rivier heeft een stroomgebied van 9.400 km² en is 255 km lang. Het is een belangrijke waterweg voor het lokale vracht- en personenvervoer naar de landbouwgebieden. Dit vervoer wordt echter gehinderd door de verschillende zandbanken in het mondingsgebied.

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

Lawrence Keymis, een vriend van Walter Raleigh die de rivier in 1596 ontdekte, noemde hem Shurama. Latere namen waren Surrmacca, Saramo, Saramaca en Sarameca. De Arowakken noemden de rivier de Surama, waar de huidige naam Saramacca waarschijnlijk van is afgeleid.

Onderzoek[bewerken | brontekst bewerken]

Aan het wetenschappelijke onderzoek van het overstromen van de rivier hebben verschillende metingen bijgedragen. Zo konden onder andere de resultaten van Loth uit 1770, de Saramacca-Expeditie onder leiding van Van Stockum (1902-1903), de derde Tafelberg-Expeditie onder leiding van Geijskes (1958), en het werk van het Centraal Bureau Luchtkartering en de Geologisch Mijnbouwkundige Dienst (GMD) gebruikt worden.

Bruggen[bewerken | brontekst bewerken]

Ten noorden van Groningen verbindt een brug beide zijden van de rivier. Tussen Hamburg en Uitkijk, verder stroomopwaarts, was er lange tijd slechts een veerverbinding. De brug tussen beide plaatsen is na enkele vertragingen geopend op 25 juni 2011.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Duitse/Engelse Wikipedia
  • C.F.A. Bruijning en J. Voorhoeve (red.): Encyclopedie van Suriname. Amsterdam/Brussel 1977, B.V. Uitgeversmaatschappij Argus Elsevier; ISBN 90-10-01842-3.