Saramacca (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saramacca
District van Suriname Vlag van Suriname
Kaart van Saramacca
Algemeen
Oppervlakte 3636 km²
Inwoners (2004) 16.135
Hoofdstad Groningen
Overig
Tijdzone UTC−4
ISO 3166-2 SR-SA
Detailkaart
Resorts van Saramacca
Resorts van Saramacca
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Saramacca is een district van Suriname. Het district is gelegen halverwege de Atlantische kust in het noorden van Suriname. Verder grenst het aan de districten Coronie in het westen, Para in het zuiden en zuidoosten, en aan Wanica in het noordoosten. De hoofdplaats is Groningen en andere belangrijke plaatsen zijn Batavia en Boskamp. Saramacca heeft 16.135 inwoners (2004) en een oppervlakte van 3636 km².

Economie[bewerken]

Het district is traditioneel gezien een gebied waar zich tientallen kleine agrarische familiebedrijven bevinden en er zijn pas recent grootschalige landbouwprojecten ontstaan, hoofdzakelijk gericht op de productie van bananen en rijst.

Sinds de jaren tachtig wordt ook de aardoliewinning van steeds groter belang.

Geografie[bewerken]

Het district wordt vooral gekenmerkt door de gelijknamige rivier de Saramacca. In het westen vormt de rivier de Coppename de grens met Coronie en in het zuidwesten loopt de rivier de Tibiti, wat voor een deel de grens vormt met Para.

Natuur[bewerken]

Saramacca is ook bekend door zijn vogels. Ornithologen en vogelaars van over de hele wereld komen hiernaartoe om toekans, papegaaien en rotshanen te bekijken en te bestuderen.

Ressorten[bewerken]

  1. Calcutta
  2. Groningen
  3. Jarikaba
  4. Kampong Baroe
  5. Tijgerkreek
  6. Wayamboweg

Geschiedenis[bewerken]

In 1790 werd de militaire post Groningen gesticht. Hierna werd begonnen met de aanleg van plantages. De eerste plantages waren Catharina-Sophia (genoemd naar de vrouw van voormalige gouverneur Jurriaan François de Frederici) en La Prevoyance. Er ontstond een bloeiende suikercultuur. Andere plantages die werden aangelegd zijn o.a.: Hamburg, Bethune, Frankfort, Calcutta aan de linkeroever van de Saramacca en Uitkijk, Sara-Maria, Bombay en Huwelijkszorg aan de rechteroever van de Saramacca.