Commewijne (district)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Commewijne
District van Suriname Vlag van Suriname
Kaart van Commewijne
Algemeen
Oppervlakte 2353 km²
Inwoners (2012) 31.420
Hoofdstad Nieuw-Amsterdam
Overig
Tijdzone UTC−4
ISO 3166-2 SR-CM
Detailkaart
Resorts van Commewijne
Resorts van Commewijne
Portaal  Portaalicoon   Suriname

Commewijne is een district van Suriname. Het district is gelegen op de rechteroever van de Surinamerivier, direct ten oosten van Paramaribo. Commewijne wordt in het noorden begrensd door de Atlantische Oceaan, in het westen door de districten Paramaribo en Wanica, in het zuiden door het district Para en in het oosten door het district Marowijne. De hoofdplaats is Nieuw-Amsterdam en het district heeft 31.420 inwoners (2012) en een landoppervlakte van 2353 km².

Economie[bewerken]

Commewijnes economie is hoofdzakelijk gebaseerd op landbouw, met plantages die hun oorsprong hebben tijdens de eerste jaren van de Nederlandse kolonisatie in de zeventiende eeuw. Plantage Mariënburg is sterk vervallen, maar de fabriek wordt nog steeds bezocht door toeristen. Suikerriet is nog steeds overal te vinden net als citrusaanplanten en cacao. Hiernaast is visserij ook van groot belang. Visvangst vindt voornamelijk plaats voor de kust, op de Suriname en de Commewijne.

Bezienswaardigheden en geschiedenis[bewerken]

Samen met meerdere kleine koloniale forten, herbergt Nieuw-Amsterdam een groot fort, genaamd Fort Nieuw-Amsterdam. Het fort werd gebouwd om Commewijne te beschermen tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog (1665-1667) en ligt bij de samenvloeiing van de Suriname en de Commewijne vlak bij de kust.

Geografie[bewerken]

Het district is het op twee na dichtstbevolkte district van Suriname. Naast de rivier de Suriname wordt Commewijne vooral gekenmerkt door de rivier de Commewijne. Iets ten oosten van Alliance mondt de rivier de Cottica in de Commewijne uit. Op dit punt bevond zich Fort Sommelsdijk, gebouwd in 1685 en verlaten rond 1870.

De kuststrook is vrij gecultiveerd. Een belangrijk natuurgebied is Matapica.

Het district Commewijne wordt in De Nationale Assemblée vertegenwoordigd door 4 leden.

Ressorten[bewerken]

Het district is onderverdeeld in zes ressorten:

Plantages[bewerken]

Van oudsher is Commewijne een plantage-gebied. Vele zijn in de loop der tijd verlaten of samengevoegd. Enkele zijn nog als plantage te herkennen en te bezoeken zoals: Clevia, Sorgvliet, Voorburg , Potribo, Johan Margaretha, Katwijk, Dordrecht, Rust en werk, Meerzorg, Peperpot, Laarwijk en Reynsdorp - een voormalige koffieplantage.

Externe links[bewerken]