Frederiksdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederiksdorp
Overzicht met omgeving - Frederiksdorp - 20418104 - RCE.jpg
Land Suriname
Waterlichamen Commewijne
Produceert Koffieboon
Beschreven op www.surinameplantages.com

Frederiksdorp is een vakantieressort en een voormalige koffie- en cacaoplantage aan de noordoostelijke oever van de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. Het ligt in de buurt van de plantages Guadeloupe, Buitenrust en Johan Margaretha.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plantage was 500 akkers groot en werd in 1747 gesticht door Johan Friederich Knöffel uit Pruisen. De bijnaam van de plantage, Knofroe, is een vernoeming naar zijn naam. Hij had ook de plantages Buitenrust en Johan Margaretha in het bezit. Drie jaar na zijn overlijden in 1768 breidden zijn erfgenamen de plantage uit met 225 akkers.

In 1842 werd Frederiksdorp overgenomen door Alexander Ferrier en Th. Buttler Parry. Zij bezaten de plantage Alkmaar ertegenover. Er stonden in deze periode weinig slaven bij Frederiksdorp ingeschreven, wat er mogelijk op wijst dat ze te werk waren gesteld op Alkmaar, waar tijdens de emancipatie in 1863 juist veel slaven werkzaam waren.

De cacaoproductie ging door tot 1905. In dat jaar werd daar een eind aan gemaakt door de krullotenziekte. Na een veiling ging het bezit van de plantage over naar de gebroeders Moll. Er werd overgeschakeld op koffie. De plantage raakte verwaarloosd, wat ook na de verkoop in 1943 niet werd gestopt.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 werd de plantage gekocht door de Nederlander Ton Hagemeijer, die met een Surinaamse getrouwd was. Zij hielden zich bezig met veeteelt en landbouw. Met financiële Nederlandse steun restaureerden zij de plantage rond de eeuwwisseling, waarna het geschikt werd voor toerisme. In 2004 werd de plantage uitgeroepen tot monument buiten Paramaribo.

Plantage Resort Frederiksdorp[bewerken | brontekst bewerken]

In 2016 werd Frederiksdorp overgenomen ingericht voor internationaal toerisme. De historische woningen en nieuw gebouwde moderne cabana's tussen de sinaasappelbomen zijn ingericht volgens internationale standaarden en de faciliteiten zijn uitgebreid met zwembad, een groot pooldek, een loungebar en verhuur van fietsen, kano's, paddle boards en worden excursies naar geheel Commewijne uitgevoerd. In 2017 bundelt Frederiksdorp alle dorpen aan de rechter oever van de Commewijnerivier in het Noord Commewijne Toerisme Cluster om te werken aan toerisme ontwikkeling. In 2020 is de website "Het Geheugen van Noord Commewijne" gelaunched met verhalen van bewoners uit het hele gebied. In 2022 wordt het plantagehuis een verhalenmuseum en wordt Frederiksdorp een openlucht plantagemuseum.

Verhalenmuseum en Boni Trail[bewerken | brontekst bewerken]

In januari 2022 is op Frederiksdorp met steun van het twinningsproject ‘Het geheugen van Noord-Commewijne’ het Verhalenmuseum geopend[1] en in mei van hetzelfde jaar de Boni Trail.[2] In het Verhalenmuseum worden persoonlijke verhalen van het dagelijkse leven door inwoners van Noord-Commewijne verteld. Er zijn verschillende zalen ingericht, waaronder een mangroveboshoek, een winkel, de cultuurhoek, de wolken kamer, de portretten galerij en een bibliotheek/studiezaal.[1] De Boni Trail vertelt het verhaal van de slavernij vanuit het leven van de 18e-eeuwse vrijheidsstrijder Boni langs een speciaal hiervoor uitgekapt wandelpad in het plantagebos. Het pad bestaat uit verschillende staions die verhalen over de trans Atlantische oversteek, de verkoop op de slavenmarkt, het leven op de plantage, de straffen op de plantage, de vlucht van de plantage, het leven en de strijd van Boni tot en met zijn dood in 1793. Het laatste station is een bezinnings- en discussiestation. [2] Een vrijwillig onderdeel van het bezoekschema is aan de ketting gaan op de slavenmarkt en gebrandmerkt worden (met stempel inkt) om dichter bij het gevoel te komen van de slaven bij hun ontvoering.[3]

Zie de categorie Frederiksdorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.