Frederiksdorp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Frederiksdorp
Overzicht met omgeving - Frederiksdorp - 20418104 - RCE.jpg
Land Suriname
Waterlichamen Commewijne
Produceert Koffieboon
Beschreven op www.surinameplantages.com

Frederiksdorp was een koffie- en cacaoplantage aan de noordoostelijke oever van de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. Het ligt in de buurt van de plantages Guadeloupe, Buitenrust en Johan Margaretha.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De plantage had vijfhonderd akkers en werd in 1747 gesticht door Johan Friederich Knöffel uit Pruisen. De bijnaam van de plantage, Knofroe, is een vernoeming naar zijn naam. Hij had ook de plantages Buitenrust en Johan Margaretha in het bezit. Drie jaar na zijn overlijden in 1768 breidden zijn erfgenamen de plantage uit met 225 akkers. In 1842 werd de plantage overgenomen door Alexander Ferrier en Th. Buttler Parry. Zij bezaten de plantage Alkmaar ertegenover. Er stonden in deze periode weinig slaven bij Frederiksdorp ingeschreven, wat er mogelijk op wijst dat ze te werk waren gesteld op Alkmaar, waar tijdens de emancipatie in 1863 juist veel slaven werkzaam waren.

De cacaoproductie ging door tot 1905. In dat jaar werd daar een eind aan gemaakt door de krullotenziekte. Na een veiling ging het bezit van de plantage over naar de gebroeders Moll. Er werd overgeschakeld op koffie. De plantage raakte verwaarloosd, wat ook na de verkoop in 1943 niet werd gestopt.

Restauratie[bewerken | brontekst bewerken]

In 1976 werd de plantage gekocht door de Nederlander Ton Hagemeijer, die met een Surinaamse getrouwd was. Zij hielden zich bezig met veeteelt en landbouw. Met financiële Nederlandse steun restaureerden zij de plantage rond de eeuwwisseling, waarna het geschikt werd voor toerisme. In 2004 werd de plantage uitgeroepen tot monument, als eerste project buiten Paramaribo.

Zie de categorie Frederiksdorp van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.