't Vertrouwen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.
Woonhuis op de cacao-onderneming 't Vertrouwen
Cacaoloods op de onderneming 't Vertrouwen

't Vertrouwen is een plantage aan de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. Hij ligt links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Mon Souci en stroomopwaarts naast plantage Campenburg.

De plantage is omstreeks 1745 als suikerplantage aangelegd door Jean Paul Taunay. Hij werd geboren in Koningsbergen, het tegenwoordige Kaliningrad, als zoon van Jean Taunay en Suasanne Charlotte Lafarque. In 1739 trouwde hij met Susanne l'Espinasse waardoor hij zwager werd van Samuel Paulus Pichot, de eigenaar van Mon Trésor en Nicolaas Freher, de eigenaar van Weltevreden. Zijn zwager Pierre Frederic was eigenaar van plantage Frederiksburg. Zoals zoveel plantages in dit gebied werd de oorspronkelijke 500 akkers al snel uitgebreid tot 725 akkers. Taunay was eerst secretaris van gouverneur Johan Raye. In 1740 werd hij Ontvanger van de Modique Belastingen en in 1744 werd hij Raad in het Hof van Civiele Justitie. Taunay werd ook bekend als secretaris van de Cabale. Naar Tauanay heette de plantage in het ST Tonée of Tonny.

De plantage is heel lang in het bezit van de familie Taunay gebleven. Van 1820 tot 1843 staat Frederik Taunay als eigenaar vermeld. Er werkten in die tijd meer dan 300 slaven. De plantage behoorde in die tijd tot de top 10 van suikerplantages in Suriname. Bij de emancipatie in 1863 kwamen er 377 slaven vrij en waren de kinderen van Frederik eigenaar. Het merendeel woonde buiten Suriname. Naast ’t Vertrouwen behoorden ook de plantages Campenburg, Frederiksburg en La Singularité tot de erfenis van Frederik Taunay.

Van 1891 tot 1907 was R.H. Leijsner de eigenaar van de drie plantages. Hij ging over op de teelt van cacao. Banaan werd geteeld als schaduwplant voor de cacao. Daarnaast werd ook koffie geplant. Van de 933 hectare was ongeveer 125 hectare in productie. Leijsner was ook administrateur van plantage Spieringshoek.

In 1910 en 1913 zijn de erfgenamen van S.M. Swijt de eigenaren van 't Vertrouwen en Campenburg. La Singularité is dan al verkocht. In de jaren 1935 tot 1938 was J.D. Fernandes de eigenaar. In die tijd werd er ook rijst verbouwd. Er werkten toen nog maar zo'n 30 mensen.