Lustrijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Werk aan de winkel Dit artikel staat op een nalooplijst. Als je hebt gecontroleerd hebt of er geen auteursrechten worden geschonden, dan kun je dit sjabloon verwijderen.

Lustrijk is een koffieplantage in het district Commewijne in Suriname. De plantage is begin 1700 aangelegd door François Anthony de Rayneval, uit Raineval in Picardië. De plantage lag oorspronkelijk aan de Commewijnerivier, echter door het afsnijden van een riviermeander is de plantage nu gelegen aan een zijarm, de Hooikreek. De plantage ligt stroomopwaarts naast plantage Klein-Polen. Aan de overzijde van de kreek ligt de plantage Schoonoord, eveneens in bezit van De Rayneval. Hij fungeerde meerdere malen als waarnemend gouverneur van Suriname. Hij overleed in 1726 te Paramaribo. In 1737 is de plantage in het bezit van de erfgenamen van De Rayneval.

Jean David Cellier wordt de volgende eigenaar doordat hij in 1735 trouwde met een dochter van De Rayneval. In de volksmond heet de plantage naar hem: Salie, evenals Schoonoord en Welgelegen. In de periode 1821 tot 1843 is de plantage in het bezit van de familie Wilkens. Er werken dan ongeveer 100 slaven.

In 1857 wordt door gouverneur Schimpf op de inmiddels verlaten plantage een landbouwkolonie opgericht in navolging van de Nederlandse Mettray. Aan alle arme Protestantse wezen werd de verplichting opgelegd om zich daar te laten opnemen. Aangezien de plantage verwaarloosd was, ver van de stad lag en bovendien slecht ingepolderd en dus moerassig was, bleek het plan geen succes. Er werd slechts een gering aantal kinderen opgenomen. Toch bleef het experiment tot het vertrek van Schimpf in 1860 bestaan. Van plannen om de inrichting te verplaatsen naar Charlesburg, dicht bij Paramaribo is niets terechtgekomen.