Vriendsbeleid en Ouderzorg

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Vriendsbeleid en Ouderzorg is een koffieplantage langs de Commewijne in het district Commewijne in Suriname. De plantage ligt stroomafwaarts naast Wederzorg en stroomopwaarts naast Spieringshoek. De plantage is opgericht door Abraham Vereul die in 1714 in Suriname via Naarden uit Rouen kwam. In 1716 trouwde hij met Elisabeth Felix. Elizabeth kwam oorspronkelijk uit Zwitserland. Zij krijgen twee kinderen: Jean en Pierre. Vanaf 1744 vond de gronduitgifte plaats tussen het oude fort Sommelsdijck en het nieuwe fort Nieuw-Amsterdam. Vereul koopt twee percelen van ieder 500 akkers. De plantage naast Welgelegen registreert hij op zijn eigen naam en noemt hij Vriendsbeleid. De andere plantage registreert hij op naam van Jean en noemt hij Ouderzorg. De beide plantages worden al snel samengevoegd tot Vriendsbeleid en Ouderzorg.

Plantage Vriendsbeleid

Jean trouwt met Sara Lemmers, dochter van de eigenaar van plantage Wederzorg. Zij krijgen twee zoons: Nicolaas Jean en Abraham. Beide zoons trouwen met de dochters van Jacob Benelle en Henriette Anna de la Jaille, de eigenaren van plantage Nieuwzorg. In de volksmond wordt de plantage al snel Beneri genoemd, afgeleid van Benelle.

Op de plantage wordt koffie geplant. Rond 1790 wordt er ook katoen geteeld. In de periode 1835 tot 1863 werken er tussen de 110 en 140 slaven. Na de emancipatie en de periode van het staatstoezicht is de plantage overgestapt op contractarbeiders om de onderneming draaiende te houden. 216 Hindoestaanse immigranten en 90 Javanen werden rechtstreeks aangetrokken. Naast de koffie wordt er in die tijd ook cacao en banaan geteeld. De eigenaar is H. Schouten en het beheer is in handen van de familie Nahar.