Barbados (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Barbados was een koffieplantage in Suriname. Zij lag in het district Commewijne, op de grens van de Warappakreek en het Warappakanaal. De plantage van 500 akkers werd in 1753 aangelegd door Anthony Willem Wolff. Hij was Commissaris van Kleine Zaken, luitenant van de burgercompagnie van Paramaribo en eigenaar van de suikerplantage Kleine Hoop aan de Cottica. Wolff overleed in 1755 en zijn weduwe hertrouwde met Paul Wentworth. Deze was afkomstig uit Barbados en in 1757 raadsheer van het Hof van Civiele Justitie. Wentworth was degene die de plantage de naam Barbados gaf. Hij verkocht de plantage kort na het overlijden van zijn vrouw.

De nieuwe eigenaar werd Amadeus Constantinus Valencijn, die al mede-eigenaar was van de koffieplantage Lust en Rust aan de Surinamerivier. Hij overleed al snel en zijn twee zussen werden voor de helft erfgenaam; de andere helft was in het bezit van de administrateur Frans Saffin. Zij verkochten de plantage in 1769 aan Thomas Ferdinand Wolff. Jan Limes, de stiefvader van zijn echtgenote, werd de volgende eigenaar. Deze had al de kleine plantage Esther’s Rust aan de monding van de Warappakreek aangelegd. Ook de ernaast gelegen plantage Broedershoop was in zijn bezit. Ook was hij eigenaar van plantage Limeshoop. Daarna kwam de plantage in bezit van de in Nederland wonende D.F. Schas. Naar hem heette de plantage in het Sranantongo Schassie.

Bij de emancipatie in 1863 was de firma Insinger en Co uit Amsterdam de eigenaar. Op de lijst van slaven komt de familienaam Verveer voor. Verveer is de voorvader van Roué Verveer, Nederlands cabaretier en samen met Daphne Bunskoek presentator van de tv-serie De Slavernij. Insinger bezat ook de plantage Kuhlenkampspruit, die achter Barbados aan het Matapiccakanaal lag. Na de emancipatie werd de plantage verlaten.