Hamptoncourt (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Hamptoncourt of Hampton Court was een suikerrietplantage aan de Nickerie in het district Nickerie in Suriname. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage Phoenix en stroomopwaarts naast de plantage Krappahoek.

De grond had een grootte van 1000 akkers en werd pas vanaf 1831 als kostgrond genoemd. Pas veel later werd er suikerriet geplant. De plantage was dus een van de jongsten in Suriname. De eigenaar was George Nicholson, in die tijd ook eigenaar van de katoenplantage Glouchester. In 1843 was hij tevens eigenaar van de reeds verlaten plantage Hope en van Leadshall.

Bij de slavenemancipatie in 1863 werden er 147 slaven vrijverklaard. Nickelson woonde toen al niet meer in Suriname, maar in Whitehays, gemeente Christchurch in het graafschap Hampshire in Engeland.

De volgende eigenaar is Lodewijk Willem Carbin, familie van de eigenaren van Margarethenburg. 1896 bleef de plantage nog op ouderwetse wijze (met open pannen) in productie. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd de plantage ingericht voor de teelt van rijst door kleine boeren en is ook nu nog bekend onder de naam Hamptoncourtpolder.