Hamptoncourt (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Hamptoncourt
Land Suriname
Plaats Nickerie
Waterlichamen Nickerie
Produceert Rietsuiker
Beschreven op www.surinameplantages.com
Kaart

Hamptoncourt (ook geschreven als Hampton Court) was een suikerrietplantage in Nickerie in Suriname. De plantage lag aan de rivier Nickerie, tussen stroomopwaarts de plantage Phoenix en stroomafwaarts de plantage Krappahoek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De grond had een grootte van 1000 akkers en werd vanaf 1831 als kostgrond genoemd. Pas veel later werd er suikerriet geplant. De eigenaar was George Nicholson, in die tijd ook eigenaar van de katoenplantage Glouchester. In 1843 was hij tevens eigenaar van de reeds verlaten plantage Hope en van Leadshall.

Bij de slavenemancipatie in 1863 werden er 147 slaven vrijverklaard. Nickelson woonde toen al niet meer in Suriname, maar in Whitehays, gemeente Christchurch in het graafschap Hampshire in Engeland.

De volgende eigenaar was Lodewijk Willem Carbin, familie van de eigenaren van Margarethenburg. In 1896 bleef de suikerplantage nog op ouderwetse wijze (met open pannen) in productie. Vanaf het begin van de 20e eeuw werd de plantage ingericht voor de teelt van rijst door kleine boeren. Vandaag de dag staat het bekend onder de naam Hamptoncourtpolder.