Purmerend (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Purmerend was een koffieplantage aan de Commewijnerivier in het district Commewijne in Suriname. Zij lag links bij het opvaren, stroomafwaarts naast plantage Welgevallen en stroomopwaarts naast plantage Klein Bellevue.

In 1747 werd het Fort Nieuw-Amsterdam opengesteld. Hierdoor werd het moerasgebied aan de beneden-Commewijne beschermd tegen vijandelijke invallen, en werd het uitgegeven voor de aanleg van plantages. Hiervan werd 500 akkers uitgegeven aan gouverneur Johan Jacob Mauricius. Hij noemde de plantage naar de stad Purmerend waar hij woonde voor zijn vertrek naar Suriname. Mauricius had daar een grote boerderij gekocht en was benoemd tot schepen en pensionaris. Naar hem werd de plantage in het Sranantongo Mouritie genoemd. Hij schonk de grond aan zijn zoon Pieter. Spoedig daarna werd de plantage uitgebreid tot 950 akkers. Pieter was als vaandrig en adjudant van zijn vader naar Suriname gekomen. Eind 1742 trouwde hij met Anna Magdalena Bleij, dochter van commandeur Johannes Bleij, wiens weduwe hertrouwd was met raad van Politie Charles Godefroij. Door zijn huwelijk werd hij eigenaar van de plantages Courcabo en Simiritibo aan de Boven-Commewijne. In 1743 werd hij aangesteld tot vendumeester. In 1747 vertrok hij met zijn vrouw en twee kinderen naar Purmerend, waar hij in 1748 tot schepen en later tot burgemeester werd gekozen. In 1752 was hij echter met zijn gezin weer in Paramaribo terug. Een jaar later werd hij benoemd tot raad van het hof van politie en criminele justitie. Hij verliet Suriname in 1756 en is kort daarna overleden.

De plantage werd overgenomen door W. Verweerd. Naar hem werd de plantage in het Sranantongo Verwerie genoemd. Na zijn overlijden werd het fonds J.S. van de Poll de eigenaar. Dit fonds bezat in die tijd veel plantages. Na 1833 werd de plantage gebruikt als kostgrond voor de nabijgelegen plantage Zorg en Hoop. Tussen 1835 en 1842 waren de slaven waarschijnlijk overgebracht naar Zorg en Hoop en werd de plantage verlaten.