Naar inhoud springen

Gloria (plantage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gloria
Land Suriname
Plaats Nickerie
Waterlichamen Nickerie
Produceert Cacaoboon
Cacaoboom met vruchten

Gloria was een cacaoplantage aan de Nickerie in het district Nickerie in Suriname. De plantage lag stroomafwaarts naast de plantage Krappahoek. In de officiële registers stond de plantage vermeld als ‘Lot no.36 of enige tijd als Cultuuronderneming 't Lotland no 36.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De grond had een grootte van 500 akkers en werd vanaf 1889 met cacao en bananen beplant. De banaan fungeerde vaak als schaduwplant voor de kleine cacaobomen. De eigenaar was Stephanus Hendrik Gonggrijp die tot 1935 ook directeur was. Door zijn huwelijk met Louise Spiering werd hij ook directeur op de plantage De Morgenstond aan de Suriname. Stephanus was de broer van Justus Rinia Cornelis, samen met Stephanus eigenaar van de plantage Clevia aan de Suriname en van Schaapstede, Rijnberk, Kroonenburg en De Goede Vriendschap aan de Commewijne.

Vanaf 1893 werd er ook koorn verbouwd en een paar jaar later koffie. In het begin van de twintigste eeuw werd begonnen met de teelt van rijst.

In 1904 behoorde Gloria, samen met Krappahoek en Margarethenburg tot de plantages met de grootste cacaoproductie van Suriname. Daarna sloeg de krullotenziekte toe en daalde de productie sterk. In 1936 werd de plantage door het gouvernement aangekocht.